joi, 22 noiembrie 2007

Nimeni nu mai infiinteaza o pompa funebra, ceva acolo

Profesiile juridice sunt printre cele mai căutate în rândul tinerilor. Acest lucru rezultă în primul rând din numărul mare de facultăţi de drept, de stat şi particulare, care – în fiecare an – produc pe bandă rulantă mii de absolvenţi.
Dintre aceştia doar o mică parte reuşesc să ajungă să profeseze în domeniul pentru care s-au pregătit patru ani de zile. Practic, un absolvent de drept are în faţă mai multe opţiuni. El poate deveni magistrat (judecător sau procuror), avocat, notar, consilier juridic, grefier, executor judecătoresc.



Dintre toate aceste profesii, cele mai căutate – dar şi cele mai bănoase şi de bon ton – sunt cele de magistrat, avocat şi notar. Punctul comun al acestora este faptul că pentru a accede în cadrul lor trebuie să dai examen şi să parcurgi etapa de stagiar, după care devii magistrat, avocat sau notar definitiv. Una peste alta - presupunând că nu iei examenul din prima sau că nu îţi găseşti imediat un maestru - în jurul vârstei de 30 de ani, un absolvent serios sau norocos de drept ar cam trebui să fi intrat într-una dintre aceste profesii.Să vedem însă cam care sunt veniturile anuale pentru fiecare dintre aceste meserii, la început de carieră, adică după obţinerea definitivatului.
Un procuror cu rand de parchet de tribunal câştigă anual între 238 de milioane de lei vechi şi 340 de milioane de lei vechi. Un judecător de tribunal are un venit anual care variază, în funcţie de vechimea în magistratură, între 350 de milioane de lei vechi şi 500 de milioane de lei vechi.
Profesiile juridice liberale sunt mult mai bănoase decât cele de la stat
Avocaţii şi notarii desfăşoară activităţi independente, iar salariile anuale ale acestora sunt stabilite chiar de ei. Practic însă, venitul încasat anual de un avocat tânăr, invadat de procese, se ridică şi el undeva la 570 de milioane de lei vechi.
În topul celor mai bănoase profesii juridice, notarii domină clasamentul, urmaţi la mare distanţă de avocati. Acestora le intră în buzunar anual între 700 de milioane de lei vechi şi 4,5 miliarde de lei vechi. Sumele diferă în funcţie de vechime, experienţă, clientelă şi locatie. Astfel, sunt notari publici care profesează în unele judeţe ale ţării -Timiş, Bucureşti, Ilfov, Sălaj si Braşov – care realizează lunar venituri nete de cel puţin 20.000 -30.000 de euro.
Potrivit unor surse din cadrul Agenţiei Naţionale de Administraţie Fiscală (ANAF), cel mai bine plătit notar din România a câştigat în 2005 peste 45.900 de euro net pe luna, adică un total de peste 550.000 de euro anual.
Notarul respectiv este înregistrat ca şi contribuabil în judeţul Cluj şi a plătit din încasările sale brute un impozit de aproape 105.000 de euro. Munca uşoară şi veniturile substanţiale au determinat, de altfel, o serie de soţii şi copii de politiciani să intre în notariat. Este cazul soţiei premierului, fiicei preşedintelui, soţiei ministrului de Interne etc.
Potrivit unor surse oficiale, cel mai bine plătit avocat din România a câştigat în 2005, 153.453 de euro net pe lună, adica un total de aproape 1,85 de milioane de euro anual. Acesta este înregistrat ca şi contribuabil în sectorul 1 al Capitalei şi a plătit din încasările sale brute un impozit de 16%, adică puţin mai mare de 350.000 de euro în tot anul 2005.

Niciun comentariu: