luni, 16 februarie 2009

Un interviu al ministrului justiţiei

Câteva din declaraţiile ministrului justiţiei


Despre coduri

"Nu ştim exact de câţi magistraţi avem nevoie in următorii cinci ani. Nu pot sa determin aceasta cifra daca nu cunosc competenta instanţelor, ce urmează sa fie stabilita prin Coduri. Cel mai important si urgent obiectiv este sa convenim Codurile: cum vor arata, când vor intra in vigoare. Va fi cea mai mare schimbare legislativa de după 1990, cu acelaşi impact ca si schimbarea constituţionala din 1991. Înţeleg ca se inclina spre dezbatere parlamentara de urgenta in locul asumării răspunderii guvernamentale. Sunt sceptic ca astfel ne vom respecta termenele. Subliniez ca este esenţial si sa păstram coerenta textelor si caracterul lor reformator."

Despre buget şi salarii

"Pentru construirea, consolidarea si dotarea sediilor de instanţe si Parchete. Avem probleme elementare zilele acestea, lipsa fondurilor pentru hârtie, timbre, electricitate. Activitatea unor instanţe aproape ca s-a blocat in urma cu câteva săptămâni. Am cerut de la buget aproape un miliard de euro si am primit sub 500 de milioane. Am promisiuni din partea primului-ministru ca, pe măsura ce facem rectificări, vom mai primi bani. Aflu ca grefierii vor sa facă greva pentru neplata orelor restante, alţi magistraţi reclama faptul ca nu s-au plătit orele suplimentare din decembrie 2008, al 13-lea salariu. Nu sunt plătite orele suplimentare prestate de penitenciarişti, onorariile pentru asistenta avocaţilor din oficiu. Aceste lucruri îmi sunt cunoscute, le cunoaşte si ministrul finanţelor. Imediat ce vor exista fondurile disponibile, vor fi dirijate către restantele din sistem. Imediat ce va fi adoptata Legea de aprobare a bugetului pe 2009, voi emite un ordin pentru eliminarea diferenţelor de salarizare dintre CSM si ICCJ, pe de o parte, si restul sistemului pe de alta parte."

"Salariile nu sunt mari in raport de complexitatea muncii si de ceea ce se plăteşte in Europa in aceeaşi profesie. Important este daca dam prioritate acestui sector sau nu. Pe de alta parte, se reclama, pe buna dreptate, ca actul de justiţie nu este rapid, transparent, ca exista jurisprudenţa neunitara, ca nu exista sancţiuni severe in cazurile de corupţie, ca hotărârile nu sunt întotdeauna drepte. Magistraţii au si ei o serie de contraargumente întemeiate. Legislaţia este necorelata. Este greu sa judeci in ziua de astăzi. Condiţiile de lucru lasă de dorit, numărul de dosare e mare, e greu sa ai un birou civilizat. insa trebuie sa facem un efort suplimentar pana când lucrurile vor intra in normalitate. Nu pot accepta teza potrivit căreia erorile judiciare se justifica pentru ca nu sunt condiţii de lucru adecvate. În toate sectoarele e greu. În avocatura se lucrează 12-14 ore pe zi pentru un venit echivalent cu salariul unui judecător de tribunal. Unii magistraţi sunt supraîncărcaţi cu dosare, iar alţii îşi încheie glorios programul la ora 14.00. Problema salariilor magistraţilor trebuie analizata cu onestitate, atât de către stat, cat si de către magistrat."

Un comentariu:

Anonim spunea...

"Este timpul ca magistraţii să dea o probă de patriotism şi să lucreze cu gândul la destinul european al României“, a averizat Cătălin Predoiu

cand se da proba aia si mai ales unde?