vineri, 24 octombrie 2008

Declaraţie a preşedintelui CSM

Lidia Barbulescu: "Din discutiile pe care le-am avut cu colegii de la Oradea, dar si in alte zone ale tarii, problemele salariale si lipsa acuta de procurori si judecatori sunt principalele probleme cu care se confrunta.
Se lucreaza la un proiect de lege care sa desfiinteze inechitatile existente in acest moment intre procurorii DNA ori cei ai directiilor de investigare a infractiunilor de crima organizata si terorism, pe de o parte si ceilalti magistrati, de cealalta parte. Nu este normal ca procurorii din aceste structuri sa aiba salarii mai mari decat procurorii care le sustin cauzele in instanta ori decat judecatorii care judeca astfel de spete.
De acum incolo, daca se vor constata incalcari ale procedurii de lucru imputabile magistratilor, acestia vor raspunde disciplinar.
In cazul in care problemele vizeaza managementul instantei sau a unitatii de parchet, daca vina apartine sefului instantei sau parchetului, se poate merge pana la revocarea din functie a sefului respectiv."

Un comentariu:

Shanti spunea...

Nu stiu ce fel de procuror sunteti, dar mi se pare aberanta sustinerea d-nei Barbulescu vis-a-vis de discrepanta salariala dintre procurorii din anumite directii si restul. Adica munca celor de la DNA si DIICOT se poate compara cu munca celorlalti procurori care ancheteaza gainarii si nici alea cu profesionalism? Mi se pare jenant ca sefei CSM-ului sa-i lipseasca cu desavarsire viziunea si capacitatea observarii marilor diferente intre cei de la DNA, DIICOT si restul. E o chestiune pur obiectiva si nu cred ca e nevoie de prea multa inteligenta sa constati pericolele, stress-ul si riscul la care sunt supusi cei care ancheteaza (mai mult sau mai putin corect) marii mafioti ai romanicii, chiar daca rezultatele inca intarzie sa apara. Dar dumnealor stiu mai bine de ce intarzie, nu?

Problema cu raspunderea disciplinara mi se pare un alt fas atata vreme cat nu este implicata si raspunderea P E C U N I A R A a magistratului vinovat! Exista in constitutie aceasta prevedere absolut fireasca, de ce nu se aplica? Pana la raspunderea disciplinara...ha..ha...ha... Pare-se ca in 2007, din peste 700 plangeri impotriva magistratilor intaintate catre CSM au fost sanctionati disciplinar vreo 7-8/an! Ridicol! Dumneai cere management altor instante si parchete dar este incapabila sa managerieze un organism atat de important cum e CSM-ul!