„Instanţele pentru minori se limitează la strigarea dosarelor”
Din totalul infracţiunilor înregistrate în primele nouă luni ale anului 2008, 5-6% sunt comise de copii sau adolescenţi care nu au împlinit încă vârsta majoratului. Acestea sunt datele deţinute de Institutul de Prevenire a Criminalităţii. O altă statistică, făcută publică de către Administraţia Naţională a Penitenciarelor (APC), arată că, la 15 iulie a.c., erau privaţi de libertate 425 de copii. Dintre aceştia, 43,2% se află în cele trei centre de recuperare existente în toată ţara, 27,7% sunt reţinuţi în penitenciarele pentru minori şi tineri, 1,4% sunt internaţi în spitale-penitenciare, în timp ce alţi 27,5% au ajuns în penitenciarele pentru adulţi, deşi standardele europene impun ca ocrotirea să se facă în instituţii speciale. Ministerul Justiţiei caută, în prezent, resurse financiare pentru constituirea unui penitenciar de minori în zona Bucureştilor.
Directorul Institutul de Prevenire a Criminalităţii, Bujor Florescu, a apreciat ieri, în conferinţă de presă, că fenomenul delincvenţei juvenile este în scădere, comparativ cu anii trecuţi. „Fenomenul delincvenţei juvenile intră în sfera inadaptării, a tulburărilor de comportament. Trebuie să reducem violenţa în şcoli, mai ales că mulţi copii au părinţii plecaţi în străinătate”, a spus Florescu, în deschiderea conferinţei naţionale „Justiţia în interesul Copilului”. La rândul său, secretarul de stat al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului (ANPDC), Mariela Neagu, a apreciat: „Când copiii ajung în faţa instanţei, ei sunt victime ale greşelilor unor adulţi”. Minorii ar trebui să aibă prioritate la audieri, conform principiului celerităţii invocat de Legea 272/2004, ceea ce nu prea se întâmplă în România.
Ca sistemul să meargă mai bine, este nevoie ca magistraţii şi procurorii să se specializeze în dreptul copilului, iar audierea minorilor să se facă în camere special amenajate. Conform unui studiu realizat de Consiliul Superior al Magistraturii, două treimi din curţile de apel preferă să judece minorii acuzaţi de diferite infracţiuni prin intermediul instanţelor civile sau penale – în funcţie de caz – şi nu prin intermediul unui complet specializat, instituit la cerere. Motivaţia ţine de specializarea pe care o are fiecare procuror sau magistrat. În prezent, sistemul judiciar din România nu este structurat pe secţii speciale pentru minori, în întreaga ţară funcţionând un singur Tribunal pentru Minori, unde se judecă cazurile grave, de tipul crimelor sau al violurilor – fapte ce fac obiectul unor dosare penale. Preşedintele Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, Sergiu Andon, a apreciat că vina pentru situaţia actuală aparţine corpului legislativ. Această stare se menţine „tocmai pentru că avem instanţe pentru minori care se limitează la strigarea dosarelor”.
Sursa: Gândul
Tur in zona Berthelot – 11 august
Acum 3 luni
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu