vineri, 3 iulie 2009

Spre luare aminte

"Inamovibilitatea se pare ca ar fi unica garanţie a libertăţii unui magistrat. Dar trebuie sa ne înţelegem de la început, aceasta libertate nu e acordata magistratului pentru a trai o viata individuala independenta in corpul social, ci aceasta libertate, cu garanţia inamovibilităţii, având o misiune de înalta nobleţe umana, trebuie sa asigure, la rândul ei, libertatea altora.

Puterea de care dispune un magistrat e atât de mare incit daca i se asigura prin inamovibilitate si libertatea de conştiinţă si de judecata, fără garanţiile unei temeinice pregătiri juridice si fără aceasta servitute in interesul colectivităţii umane, ar ajunge sa creeze din magistrat un mic, dar periculos dictator.

Libertatea nu încape in orice suflet. Sunt suflete servile din naştere, care nu ştiu sa preţuiască libertatea, unicul sens al existentei umane.
Cine are suflet servil, nu are ce caută in magistratura. A fi magistrat nu înseamnă a fi funcţionar si, mai ales, funcţionar obedient si complice al executivului arbitrar si fără control.


Spuneam cândva - si rog pe cititor sa înlocuiască noţiunea de jurist cu cea de magistrat, in ce voi cita acum:
A fi jurist, înseamnă a fi uman. Eu nu am cunoscut pana acum un jurist mizantrop, după cum nu pot înţelege nici pe magistratul care are voluptatea sadica de a condamna cu orice preţ.
Dreptul de a judeca - atribut divin - nu s-a conferit oamenilor decât in măsura in care au dovedit ca au o înţelegere indulgenta a greşelilor omeneşti si ca îndeplinesc aceasta misiune cu acel infinit regret al marilor pedagogi, care sunt siliţi sa pedepsească pe cei mai buni elevi, din grija si nevoia de a-i îndrepta.
Sub regimurile dictatoriale, adică regimurile bunului plac, s-au verificat adevăraţii magistraţi, născuţi a fi magistraţi.
Unii dintre ei s-au ridicat cu prilejul interpretării si aplicării unor legi absurde si aspre, as putea sa le numesc, cu prilejul unor legi criminale, de ura si de prigoana împotriva oamenilor, la nivelul marilor judecători ai trecutului."

Hurmuz Aznavorian - „Excelenţa legii”

Un comentariu:

mermelius spunea...

frumoase vorbe, frumosi oameni....
nu s-ar putea trimite macar fragmentu asta pe mail la tot sistemu ?