joi, 5 iunie 2008

Din nou despre separaţia puterilor


Consiliul Superior al Magistraturii dezavuează comportamentul acelor membri ai birourilor electorale, care printr-un limbaj neadecvat exercită presiuni asupra unor judecători în derularea procedurilor electorale.
Consiliul Superior al Magistraturii a fost sesizat de către un magistrat referitor la comportamentul unor reprezentanţi ai unor partide, membri ai Biroului Electoral de Circumscripţie Judeţeană, inclusiv cu privire la greutăţile întâmpinate în aplicarea hotărârilor date de Biroul Electoral Central de interpretare a dispoziţiilor Legii nr. 67/2004.
Potrivit legii, în realizarea atribuţiilor ce revin birourilor electorale, membrii acestora exercită o funcţie ce implică autoritatea de stat, iar exercitarea corectă şi imparţială a acestei funcţii este obligatorie.
Astfel de manifestări pot genera refuzul magistraţilor de a participa la turul doi de scrutin.
Reiterăm, şi de această dată, solicitarea adresată de către Consiliul Superior al Magistraturii puterii legislative ca magistraţii să nu fie implicaţi în birourile şi oficiile electorale, deoarece se încalcă principiul imparţialităţii justiţiei, independenţei judecătorilor şi separaţiei puterilor în stat.
Potrivit Constituţiei, funcţia de judecător este incompatibilă cu orice altă funcţie publică sau privată, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul superior.

Judecător Lidia BĂRBULESCU
Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii

Niciun comentariu: