miercuri, 18 iunie 2008

Raportul privind concentrarea si pluralismul mijloacelor de informare in masa in Uniunea Europeana

Raportul analizeaza posibilele efecte negative ale mass-media asupra pluralismului si diversitatii culturale. Raportul spune ca mijloacele de informare in masa raman un instrument ideologic si politic cu o influenta considerabila, care nu ar trebui sa fie luate in considerare in termeni strict economici.

Concentrarea fara restrictii a proprietatii ar putea pune in pericol pluralismul si diversitatea culturala, care nu mai pot fi garantate in mod automat de concurenta pietei libere. Un alt risc ar fi lipsa de garantii sociale si legale pentru ziaristi si editori, care de multe ori sunt platiti foarte prost.Blogurile reprezinta un mijloc de exprimare folosit din ce in ce mai mult de profesionistii din mijloacele de informare in masa, precum si de persoane private, iar statutul autorilor si editorilor, inclusiv cel juridic, nu este nici stabilit, nici indicat in mod clar cititorilor acestora, se mai arata in raportul Mikko.

Acest lucru cauzeaza incertitudini referitor la impartialitate, fiabilitate, protejarea surselor, aplicabilitatea codurilor de etica si stabilirea responsabilitatii in caz de litigiu. De aceea raportul cere etichetarea acestei forme de expresie si clarificarea statutului autorilor.

Niciun comentariu: