joi, 5 iunie 2008

Romania and Bulgaria must act now to end the corruption at its heart


Romania trebuie sa dovedeasca, luna viitoare, Comisiei Europene ca face unele progrese in combaterea coruptiei, fenomen care a persistat in politica si viata publica a tarii, noteaza cotidianul britanic "The Times", in editia de joi. Dificila sarcina de a convinge Bruxelles-ul ii revine noului ministru al Justitiei, Catalin Marian Predoiu, care se confrunta insa cu scepticismul, frustrarea si chiar nemultumirea profunda a executivului UE.
Desi, potrivit lui Predoiu, Romania a facut progrese in trei din cele patru criterii stabilite de CE, publicatia britanica se arata destul de rezervata in a le aprecia, si subliniaza, in finalul articolului, ca Romania nu a reusit sa judece oficiali de rang inalt, ceea ce reprezinta un al patrulea criteriu al Comisiei Europene. Iar un progres pe acest ultim front, noteaza "The Times", este probabil singura cale de a satisface numarul crescand de critici la adresa Romaniei.
De la aderarea Romaniei si Bulgariei la UE, in ianuarie 2007, rapoartele Comisiei Europene au relevat in mod alarmant ca cele doua tari, admise inainte de a fi cu adevarat pregatite, si-au pierdut stimulentul de a se perfectiona, iar in ceea ce priveste coruptia, standardele lor sunt inacceptabile, aminteste "The Times". Unii oficiali spun ca daca raportul din iulie este rau, ar putea urma sanctiuni.

Sursa - ZIUA

Niciun comentariu: