Avand in vedere informatiile potrivit carora magistratii din conducerea C.S.M. acorda sume mari din propriul buget atat acestora, cat si personalului asimilat, in considerarea statutului de ordonator principal de credite, cu titlu de premii si sporuri,
Avand in vedere lipsa de informare adecvata a publicului in ce priveste statutul real al judecatorului si procurorului, inclusiv referitor la remuneratia acestora, in raport cu fiecare nivel de jurisdictie, sarcina ce-i incumba in primul rand C.S.M., ca autoritate publica ce ar trebui sa garanteze independenta justitiei,
U.N.J.R. intelege sa aduca la cunostinta publicului o situatie reala a veniturilor lunare ale judecatorilor, in contextul in care Consiliul Superior al Magistraturii nu a facut public acest lucru.
Desi publicul si-a format opinia ca indemnizatiile magistratilor sunt exorbitante, asociatia Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania atrage atentia asupra realitatii contrarii existente si subliniaza faptul ca salarizarea magistratilor din Romania se afla la cel mai scazut nivel din statele nou intrate in Uniunea Europeana.
Magistratilor nu li se acorda premii, ajutoare sau recompense si sunt incompatibili sa desfasoare orice alte activitati remunerate, iar cuantumul indemnizatiei unui magistrat nu depaseste in medie 4000 lei, incluzand toate sporurile acordate prin lege (spor de vechime, stabilitate, toxicitate si doctorat), asa cum rezulta din tabelul anexat, care cuprinde veniturile lunare nete de care beneficiaza un judecator raportat la gradul instantei unde profeseaza.
In acest context, este inadmisibil ca institutia reprezentativa a sistemului judiciar sa acorde angajatilor proprii sume imense, cu titluri de recompense, premii, precum si sporuri salariale, fapt ce a condus in final la plata unor remuneratii cu mult peste nivelul mediu al unui magistrat nedetasat in structurile C.S.M..
U.N.J.R. nu neaga dreptul membrilor C.S.M., ca si al judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, de a beneficia de aceste sporuri, recunoscute prin hotarari judecatoresti irevocabile, ci critica modul lipsit de transparenta si discriminatoriu in care au fost acordate, concurand la crearea unei imagini negative asupra intregii categorii a magistratilor. Consiliul Superior al Magistraturii este invitat sa ofere o explicatie cu privire la pasivitatea de care a dat dovada si care a contribuit, in mod nejustificat, la conturarea unei imagini false asupra sumelor de care ar beneficia magistratii, cu titlu de indemnizatii sau sporuri.
Consiliul Superior al Magistraturii are obligatia legala si morala de a facilita grabnic o intalnire a reprezentantilor magistratilor, prin conducatorii de instante/parchete si asociatii profesionale, cu reprezentantii executivului, in care sa fie puse in discutie definitiv si concret situatia reala a indemnizatiilor magistratilor, modalitatile de solutionare a diferendelor aparute si idei care sa asigure respectarea principiilor echitatii si nediscriminarii in salarizare.
Aceasta solutie se impune cu atat mai acut cu cat sistemul judiciar ameninta cu un blocaj, din pricina subfinantarii acute a acestuia - un exemplu concret in acest sens fiind instantele de la Vaslui, caz prezentat de presa zilele trecute.
Pasivitatea continua a CSM nu poate conduce decat la un conflict acut intre opinia publica, executiv si magistrati pornind de la premise false, cu grave consecinte asupra activitatii si imaginii sistemului judiciar.
judecator Dana Cristina Girbovan,
Presedinte al Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania
Tur in zona Berthelot – 11 august
Acum 3 luni
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu