vineri, 8 mai 2009

Fără comentarii

Asociatia Magistratilor din Romania si Asociatia Procurorilor din Romania sunt profund indignate de luarile de pozitie ale Presedintelui Romaniei si primului ministru fata de drepturile salariale ale magistratilor.

Astfel s-a facut afirmatia ca magistratii si-au acordat lor insisi majorari salariale si sporuri.

Facem precizarea ca a fost vorba de drepturi salariale recunoscute de lege, dar neacordate de Executiv, iar recunoasterea lor in instante s-a facut pe calea accesibila oricarui cetatean: litigiile de munca.

Introducerea sporurilor in sistemul de salarizare s-a facut de legiuitor tocmai pentru a evita neajunsurile legii de salarizare unica, cu coeficienti si valoare de referinta sectoriala care nu permit depasirea unor plafoane.

Toate aceste probleme puteau fi rezolvate prin adoptare legii de salarizare a magistratilor, al carei proiect a fost intocmit la Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti, cu consultarea Consiliului Superior al Magistraturii si a asociatiilor profesionale.

Erijandu-se public in aparator inversunat al Guvernului, Presedintele isi incalca grav rolul atribuit de Constitutie, de mediator intre puterile statului.


Este de neinteles insa virulenta si dispretul cu care cei doi inalti demnitari ai statului trateaza justitia.

Sa intelegem oare ca Presedintele regreta epoca feudala cand seful statului era si instanta suprema, care avea drept de viata si de moarte asupra supusilor?

Din fericire aceste vremuri apartin trecutului, iar magistratii nu vor permite nimanui sa incalce principiile statului de drept, Constitutia si legile tarii.

In fapt, asa cum ne-a obisnuit deja, invocand ilegalitati in ceea ce priveste salarizarea magistratilor, seful statului incearca sa abata atentia opiniei publice de la problemele grave ale justitiei – conditiile grele de munca, volumul mare de activitate, subfinantarea sistemului si instabilitatea legislativa – pentru ca nu le poate solutiona si pentru a arunca raspunderea mentionarii lor in Raportul de tara asupra magistratilor.

Asociatia Magistratilor din Romania, Asociatia Procurorilor din Romania

Niciun comentariu: