luni, 31 august 2009

PROTEST


Procurorii din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti au decis luni sa se solidarizeze cu judecatorii si sa suspende, din 1 septembrie, activitatile de relatii cu publicul, recomandand efectuarea activitatilor de urmarire penala doar in cauzele urgente.
Adunarea generala a procurorilor din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti a decis "solidarizarea cu protestul colegilor judecatori din cadrul Tribunalului Bucuresti si Curtii de Apel Bucuresti, referitor la stadiul executarii hotararilor judecatoresti avand ca obiect drepturi salariale restante si la proiectul legii unice de salarizare", se arata intr-un comunicat de presa.

In ce consta protestul procurorilor:

suspendarea activitatii de relatii cu publicul, situatie in care se vor sista: acordarea de audiente de catre conducerea unitatii si primirea de plangeri, cereri, memorii la sediul parchetului;
recomandarea ca procurorii de sedinta sa formuleze concluzii de amanare a cauzelor, cu exceptia celor urgente, urmare protestului judecatorilor;
efectuarea activitatilor de urmarire penala si supraveghere a urmaririi penale doar in cauzele urgente.

Pentru ce protesteaza procurorii:

neplata integrala a drepturilor salariale recunoscute prin hotarari judecatoresti si a sporului de suprasolicitare neuropsihica, de 50%;
includerea in proiectul legii unice de salarizare a unor prevederi a caror aplicare ar duce la scaderea ingrijoratoare a veniturilor magistratilor, cu incalcarea principiului drepturilor castigate si care ar crea discriminari in raport cu celelalte autoritati ale statului;
imposibilitatea normalei infaptuiri a actului de justitie, in conditiile adoptarii unor masuri de reducere a activitatii, de tipul concediului fara plata, la care se face referire in declaratiile publice ale reprezentantilor executivului;
riscul blocarii intregii activitati din cauza subfinantarii sistemului judiciar (lipsa fondurilor pentru plata expertizelor, furnituri, carburant, expedierea citatiilor) si conditiilor inadecvate de lucru;
impactul negativ pe care il au asupra activitatii magistratilor actiunile publice concertate de defaimare a intregului sistem de justitie.

Procurorii sustin ca, prin aceste decizii, este afectat statutul magistratilor, cu consecinte asupra independentei, impartialitatii si obiectivitatii acestora.

Magistratii Tribunalului Bucuresti si cei ai Curtii de Apel Bucuresti au suspendat, incepand de luni, toate activitatile, cu exceptia judecarii cauzelor penale referitoare la masuri de arestare preventiva pe cale sa expire si a celor civile referitoare la plasamentul minorilor.

In plus, judecatorii vor refuza desemnarea in birourile electorale, iar personalul auxiliar va intrerupe orice activitate cu publicul. Magistratii sunt nemultumiti de modul de salarizare propus de legea unica si sustin ca salariile lor ar putea scadea cu pana la 60% in urma aplicarii acesteia.

joi, 27 august 2009

Magistraţi, staţi liniştiţi la locurili voastre !

BUCUREŞTI / 15:47, 26.08.2009, Mediafax

Preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, a declarat, miercuri, după discuţiile de la Guvern, că vrea să liniştească personalul din Justiţie, precizând că Guvernul a găsit banii necesari pentru plata drepturilor restante, acest lucru urmând să fie rezolvat prin rectificarea bugetară.

"Vreau să-i liniştesc pe cei din Justiţie şi să le spun că s-au găsit resursele drepturilor restante, asta în condiţiile în care zeci de mii de oameni din sistemul bugetar sunt disponibilizaţi. Cred că ar trebui să se ţină cont că şi actul de justiţie face parte dintr-un ansamblu", a declarat Costin.
Potrivit proiectului de rectificare bugetară, Ministerul Justiţiei ar urma să primească pentru plata drepturilor restante suma de 11.264.000 de lei.

Costin a mai spus că, potrivit proiectului, unul dintre ministerele care ar urma să piardă din bugetul alocat iniţial este cel al Tineretului şi Sportului.

COMENTARIU:
Să înţeleg că sus-numitul ar vrea să se facă nişte disponibilizări în sistemul judiciar român ? Ştie preopinentul că există o lipsă mare în ţara asta de magistraţi ? Mai ştie ce salariu are un magistrat român ? Păi să cităm din raportul Comisiei Europene pentru Eficientizarea Justiţiei: "3.508 euro/lună reprezintă media europeană a salariului brut al unui judecător şi 2.700 euro/lună reprezintă media europeană a salariului brut al procurorilor la început de carieră. "
Şi apropo: şezi mumos Bubico !

PS: În România, un magistrat cu o vechime mai mică de un an are un salariu lunar de 1.800 de lei (circa 440 de euro), iar cei cu vechimea între doi şi trei ani circa 2.300 de lei (aproximativ 530 de euro). Grila de salarizare a magistraţilor a fost stabilită prin Ordonanţa de urgenţă 27 din 29 martie 2006. Calculul se face în funcţie de valoarea de referinţă sectorială care se multiplică cu un coeficient ce ţine cont de vechimea în muncă etc.

vineri, 7 august 2009

Justiţie

"...oricum nu se pune prea mare preţ pe el, şi a-l căuta în continuare este o risipă zadarnică a banilor contribuabililor, asa că judecatorul de instrucţie şi comandantul au fost nevoiţi să abandoneze cautările. "


"Cine are mult se teme că are mult de pierdut"

"....justiţia are aici trăsături adormite, şi acest lucru nu este de mirare, în fond, la o doamnă veşnic legată la ochi."

"- Împarte aşternutul cu un superavocat, am explicate eu din nou, cu starul starurilor juridice, cu un ticălos îngamfat, cu marele avocat al tuturor, raporturile sexuale devin astfel acte juridice."

"Orice martor are tendinţa să amestece faptele reale cu născociri inconştiente. Un incident văzut de un martor se întamplă atât in afară, cat şi înlăuntrul acestuia. El percepe in felul sau intamplarea, inregistrând-o în memorie, dar memoria işi pune, la rândul ei, amprenta pe eveniment: orice memorie redă, de fapt, o alta intâmplare."

Friedrich Durrenmatt – Justiţie
Editura Humanitas 2007

miercuri, 5 august 2009

Un jurist, ambasador al SUA în România

Noul ambasador al SUA în România este avocatul Mark Gitenstein, nominalizat de preşedintele Obama la data de 11 iunie 2009 şi confirmat de Senatul SUA la data de 8 iulie. A absolvit Duke University şi Georgetown Law School.
Avocatul Mark Gitenstein este fiul Annei si al lui Seymour Gitenstein, un om de afaceri din Florala, un orasel de 2000 de locuitori din tinutul Convington, statul Alabama (sudul SUA). Bunicul dinspre tata era Israel Gitenstein, supranumit “Mister G”, a emigrat din Basarabia in America. A construit fabrici de confectii la Florala si la Franklin Ferguson. Noul ambasador este casatorit şi are trei copii: Rebecca, Ben si Sarah.
Gitenstein a lucrat din anul 1989 la firma de avocatură Mayer Brown, ca avocat partener. Până în 1989, noul ambasador SUA în România a ocupat diferite funcţii în structura Senatului, cum ar fi aceea de consilier şef al Comitetului pentru Justiţie (1987 -1988). Gitenstein a fost consilier al United States Senate Select Committee on Intelligence (1975–1978). Acest comitet monitorizează activitatea United States Intelligence Community.
A publicat lucrarea "An Insider's Account of America's Rejection of Robert Bork's Nomination to the Supreme Court" (1992). La Brookings Institute, Gitenstein este coautor al unei lucrări privind încarcerarea persoanelor suspecte de acte de terorism ( noiembrie 2007).
A făcut parte, în calitate de consilier, din echipa de tranziţie a preşedintelui ales Obama. A fost nominalizat pentru numirea ca şef al Biroului pentru Politică Legislativă din cadrul Departamentului Justiţiei (ministerul de resort din SUA), dar a fost respins în urma unui raport public care arăta că lucrase ca lobist pentru Camera de Comerţ a SUA.( http://en.wikipedia.org/wiki/Mark_Gitenstein)

Nici viitorul nu mai e ce a fost - varianta ştiri


Cutremurul a fost resimţit şi la Sofia în jurul orei locale 10.50 (11.50 ora României), informează Sofia News Agency.

Sursa: Realitatea TV


Comentariu

Conform acestei ştiri, trebuie să înţelegem că e o diferenţă de fus orar de o oră între noi şi vecinii noştrii sau că,acest cutremur a făcut o oră până în România. Cred că a stat la Giurgiu în vamă. Avea ceva de declarat sau se schimba tura.
Dar să ne lămurim. Conform U.S. Geological Survey Earthquake Hazards Program (vezi http://earthquake.usgs.gov/eqcenter/recenteqsww/Quakes/us2009jyat.php#details), recentul cutremur a avut loc la ora locală - la epicentru, 09:49:04 AM.Adică tot ora Bulgariei şi a României.

Ştefan cel Mare faţă cu seismul

29 august 1471, ora 12.00.
Un cutremur cu o magnitudine de 6,9 - pe scara Richter si o intensitate de VIII - pe scara Mercalli (au spus unii) sau 7,1 - Richter si IX - Mercalli (dupa părerea altora). S-a petrecut "in vreme ce au sezut Domnul Stefan cel Mare la masa in Cetatea Sucevei, deplasandu-i masa", dupa insemnarile cronicarului Grigore Ureche. O parte a turnului Nebuisei din Cetatea Sucevei "s-a pravalit in rapa", iar domnitorul Stefan a iesit si a poruncit pivnicerului Andronic sa "strapunga un butoi de vin de Cotnari pentru slujitori". Cutremurul era interpretat ca fiind un semn bun.

Comentariu

O reacţie firească din partea unui român căruia, ştim cu toţii, îi plăcea viaţa.Păcat că paharnicul Andronic e la cele sfinte de ceva timp.

marți, 4 august 2009

Barbie budhista

In secolul V i.e.n.
un filosof indian
Gautama predica "Totul e vid"
si "Nu exista eu".
In secolul XX e.n.
Barbie e de aceeasi parere, dar se intreaba
cum de un barbat cu o asemenea burta
poate sa pozeze
zambind, si fara sa poarte camasa.

Denise Duhamel


Traducerea si prezentare din limba engleza de Claudiu Komartin

Nici viitorul nu mai e ce a fost

Toni Grebla, presedintele Comisiei Juridice din Senat, a declarat sambata, 19 iulie 2009, la Realitatea TV: "Eu as vrea sa atrag atentia asupra unui fapt foarte grav, care poate fi petrecut in societatea romaneasca. Este pentru prima data cand noi riscam sa nu mai avem stat de drept, nici intr-o faza incipienta de consolidare si asa mai departe. Hotarari judecatoresti nu sunt puse in executare de Executiv...(...) Pentru prima data in istoria postdecembrista a Romaniei, asistam la disolutia organelor statului si la ceea ce inseamna distrugerea statului de drept. Hotarari judecatoresti nu sunt puse in executare de Executiv, care ar trebui sa le puna in executare de bunavoie, iar, pe de alta parte, puterea judecatoreasca abuzeaza de dreptul care ii este conferit de Constitutie, dandu-si sentinte, in care este direct interesata.

Consider ca guvernul actual a facut suficient de multe greseli, incat la un moment dat trebuie tras de maneca, dar, in acelasi timp, vreau sa va spun urmatorul lucru: nu este corect ca un complet de judecata sa judece drepturi banesti care revin judecatorilor si care, in mod indirect, revin si judecatorilor insisi. Este inadmisibil ca judecatorii sa-si dea sentinte lor insisi."

COMENTARIU

Interesant mod de a gândi. Eu am o propunere, ce cred că va mulţumi pe toată lumea.
Astfel, ar fi mai bine ca medicii să nu se mai trateze între ei. Să se ducă la babe sau la vraci. Dar parlamentarii care îşi voteză bugetul ? Sau alte legi care îi privesc ? Păi să le aprobe LPF. Şi pe noi să ne judece un stabor. Şi aşa mai departe...Sună bine ?

PS Aştept propuneri