miercuri, 5 august 2009

Un jurist, ambasador al SUA în România

Noul ambasador al SUA în România este avocatul Mark Gitenstein, nominalizat de preşedintele Obama la data de 11 iunie 2009 şi confirmat de Senatul SUA la data de 8 iulie. A absolvit Duke University şi Georgetown Law School.
Avocatul Mark Gitenstein este fiul Annei si al lui Seymour Gitenstein, un om de afaceri din Florala, un orasel de 2000 de locuitori din tinutul Convington, statul Alabama (sudul SUA). Bunicul dinspre tata era Israel Gitenstein, supranumit “Mister G”, a emigrat din Basarabia in America. A construit fabrici de confectii la Florala si la Franklin Ferguson. Noul ambasador este casatorit şi are trei copii: Rebecca, Ben si Sarah.
Gitenstein a lucrat din anul 1989 la firma de avocatură Mayer Brown, ca avocat partener. Până în 1989, noul ambasador SUA în România a ocupat diferite funcţii în structura Senatului, cum ar fi aceea de consilier şef al Comitetului pentru Justiţie (1987 -1988). Gitenstein a fost consilier al United States Senate Select Committee on Intelligence (1975–1978). Acest comitet monitorizează activitatea United States Intelligence Community.
A publicat lucrarea "An Insider's Account of America's Rejection of Robert Bork's Nomination to the Supreme Court" (1992). La Brookings Institute, Gitenstein este coautor al unei lucrări privind încarcerarea persoanelor suspecte de acte de terorism ( noiembrie 2007).
A făcut parte, în calitate de consilier, din echipa de tranziţie a preşedintelui ales Obama. A fost nominalizat pentru numirea ca şef al Biroului pentru Politică Legislativă din cadrul Departamentului Justiţiei (ministerul de resort din SUA), dar a fost respins în urma unui raport public care arăta că lucrase ca lobist pentru Camera de Comerţ a SUA.( http://en.wikipedia.org/wiki/Mark_Gitenstein)

Niciun comentariu: