vineri, 30 decembrie 2011

30 decembrie

În 1947, Regele Mihai abdică la presiunea comuniştilor.La 5 octombrie1947, regele Mihai este invitat să participe la căsătoria fiicei regelui George al Vl-lea, Elisabeta (în prezent, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii). Petru Groza spera că regele nu se va mai întoarce în ţară,rezolvându-se astfel de la sine chestiunea monarhiei.“Trebuie să vă duceţi, altfel se va spune că sunteţi prizonier aici"
La 29 decembrie,în toiul nopţii,preşedintele consiliului de miniştri, Groza,i-a cerut Regelui o audienţă pentru a doua zi, la ora 9.00, la Palatul Elisabeta,unde Regele şi Regina-Mamă, Elena, sunt întâmpinaţi de militari din Divizia „Tudor Vladimirescu".Însoţit de Gheorghe Gheorghiu-Dej,Petru Groza a spus că este categoric „în favoarea divorţului" şi a prezentat actul de abdicare pentru a fi semnat de Rege.
Regele afirma că a fost ameninţat de Groza şi Dej că vor fi ucişi cei 1.000 de studenţi arestaţi pentru simpatiile lor monarhiste, în 1945.

Documente interesante găsiţi în cartea Abdicarea regelui Mihai de Mark László-Herber,Editura Humanitas, 2010.

Mai jos ziarul Scânteia-observaţi că nu are dată pe prima pagină ci numai pe a doua, în care e publicată proclamaţia guvernului


La ce să ne aşteptăm în 2012 sau Ştiu ce ai făcut la anul


1. 13 ianuarie – încep primele Jocuri Olimpice pentru tineret la Innsbruck, Austria.
2. 6 februarie - Jubileul de Diamant a reginei Elisabeta a II-a, care marchează a 60-a aniversare de la urcarea pe tronul Regatului Unit
3. 26 februarie-a 84-a ediție a premiilor Oscar.
4. Dacă mai are cineva drahme greceşti termenul limită de schimbare în euro este 1 martie
5. 15 aprilie -100 de ani de la scufundarea Titanicului(1912)
6. 6 iunie – al doilea şi ultimul transit al planetei Venus din acest secol , următorul în 2117 şi apoi în 2125
7. 27 iulie-Ceremonia de deschidere a Jocurile Olimpice de vară de la Londra
8. 13 noiembrie-eclipsă totală de soare (vizibilă în nordul Australiei și în Pacificul de Sud).
9. În 2012, acţiunile Apple se vor ieftini până la jumătatea valorii maxime din acest an, circa 50 de bănci europene vor fi naţionalizate, iar Obama va avea un contracandidat neaşteptat
10. Şi toate astea până la sfârşitul lumii, programat în ziua de 21 decembrie (pentru a te salva aici)

Nici viitorul nu mai e ce-a fost !

joi, 29 decembrie 2011

Iarna la noi

Vă recomand expoziţia foto-documentară „IARNA LA NOI”, deschisă în perioada 23 decembrie 2011 – 20 februarie 2012, de miercuri până duminică între orele 9.00 – 17.00, la Muzeul Naţional de Istorie a României.
În imagine Piaţa Victoriei. Se observă în fundal Muzeul Ţăranului şi Muzeul Grigore Antipa iar în planul doi Monumentul Eroilor Corpului Didactic opera a sculptorilor Arthur Verona si Ion Jalea, dupa un desen de Martha Bibescu. Monumentul a fost inaugurat in 1930 si distrus in 1945, cand a fost inlocuit cu Monumentul Ostasului Sovietic.

Click pe titlu-o să vă placă.

ODĂ SARMALEI

Cum s-ar defini sarmaua?

Vis inaripat al verzei ce-l avu cat a durat
somnul lung metamorfozic in butoiul de murat…

Potpuriu de porc si vaca, simfonia tocaturii,
imn de lauda mancarii, inaltat in cerul gurii.

O cocheta care-si scalda trupu-n sos si in smantana
si se-nfasoara in varza ca in valuri de cadana.

O abila diplomata ce-a-ncheiat o stransa liga
c-o bardaca de vin rosu si-un ceaun de mamaliga.

Oponenta din principiu si un strasnic adversar
pentru tot ce e dieta sau regim alimentar.

Un buchet de mirodenii, o frivola parfumata
ce te-mbie cu mirosuri de slanina afumata.

Locatara principala tine-n spatiu tolerate,
perle de piper picante, boabe de orez umflate.

O prozaica’nnascuta, cum s-o prinzi in prozodie
ca de cand e lumea, porcul n-a citit o poezie.

Un aducator de sete, de bei vinul cu ocaua.
Iata-n cateva cuvinte, cum s-ar defini .. sarmaua !!!

de Pastorel Teodoreanu

Ion Budai-Deleanu

Ioan Budai-Deleanu s-a născut la 6 ianuarie 1760(1763?) la Cigmău(azi parte a oraşului Geoagiu),Hunedoara.După 1787 s-a stabilit la Liov, unde a obținut, prin concurs, postul de secretar juridic al tribunalului provincial. În 1796 este avansat consilier (judecător) la Curtea de Apel, funcție pe care o deține până la moartea sa la 24 august 1820, la Liov, Polonia.
Probabil că Budai-Deleanu funcţiona la secţia specială pentru judecarea apelurilor şi recursurilor din Bucovina. Aici limba oficială era cea polonă, sentinţele şi deciziile pentru Bucovina erau redactate în limba germană.Despre judecătoriile locale Cernăuţi, Suceava şi Siret, acesta spunea că: „din nenorocire, din capul locului, aceste posturi au fost ocupate cu oamenii cei mai bizari, persoane fără valoare, vagabonzi de nimic, calfe ba chiar şi lachei au fost trimişi în Bucovina pe funcţiile atât de importante”.
Gheorghe Asachi cumpără manuscrisele lui Budai-Deleanu pentru Academie, dar nicio fotografie a acestuia, astfel încât nu ştim cum arăta acesta.

29 decembrie

În 1170 este asasinat Thomas Becket (c. 1118 – 29 decembrie 1170 arhiepiscop de Canterbury din 1162 până în 1170), din ordinul regelui Henric al II-lea Plantagenet. Este venerat ca sfânt și martir și de Biserica Catolică și de Biserica Anglicană, fiind canonizat de papa Alexandru al III lea.

sâmbătă, 24 decembrie 2011

Merlin şi merele de aur


Cineva propune într-un proiect de lege următoarele "darea de bani către o persoană care practică cerşetoria constituie contravenţie şi se pedepseşte cu amendă de la 300 la 600 de lei."
Întrebarea noastră e următoarea: darea de bani către o persoană care practică vrăjitoria ce e?

miercuri, 21 decembrie 2011

Părerea unui român despre justiţie

Mai jos avem părerea unui român despre justiţia anului 2011.Aştept comentariile voastre


De ce au magistratii romani viza de Europa?
de Moromitic Marţi, 20 decembrie 2011, 19:27

Eu nu cred ca magistratii romani merita aceleasi drepturi cetatenesti precum ceilalti romani. In 2007, ne-am integrat in Europa fara ei.
De ce nu sunt trimisi sa stea la cozile non-EU alaturi de chinezi, africani, thailandezi, ucrainieni, turci, indieni si restu' popoarelor din afara Europei? N-ar fi motivatie mai buna decat asteptarea la o coada non-EU in aeroport. Mai ales ca vin sarbatorile si concediile de iarna, pe care Doamne-Fereste! niciun magistrat mai acatarii nu si le face in Romania. Numai la gandul vacantelor ratate si sa vezi atunci imbold pentru reformare si performanta in justitie.
Europa ii respinge ca breasla inca de la aderarea din 2007 care s-a semnat cu conditia ca magistratii romani sa performeze cert si credibil. Dupa cinci ani , ei sunt in continuare monitorizati, netrecuti clasa, neintegrati. Ba mai mult, fiindca magistratii romani nu sunt deloc credibili, Olanda blocheaza abuziv intrarea Romaniei in spatiul Schengen pe motive de justitie defecta. Poti sa-i contrazici pe olandezi? Cu ce sunt eu vinovat de performanta lamentabila a unor procurori si judecatori?
Pe pasapoartele lor ar trebui sa fie acolo o dunga ceva, un asterisc de clasificare drept "magistrat roman" . La care vamesu' ungur, francez, englez, neamt sau italian sa ii trimita cu actele doveditoare la coada de non-EU. Sa umble liber prin Europa dupa ce aplica pentru viza, ca pe vremurile in care au ramas blocati. Sa stea acolo in aeroport la coada de unde apartin, printre papornitele africanilor si ale indienilor. Sa stea cu motoru' pornit in vama asteptandu-si locul dupa tirurile turcilor, nu sa treaca liber doar cu buletinul ca restu' romanilor. Nu-si merita acest drept, e scris in Tratatul de aderare.

Infierare? Haz de necaz, mai degraba

Spre comparatie, muncitorii romani sunt apreciati peste tot prin Europa. Medicii romani la fel, ba chiar stomatologii italieni isi pun probleme ca breasla fata de concurenta dentistilor romani. IT-istii romani sunt de mult integrati in Vest, nu-i nevoie de niciun link. Militarii romani si-au parcurs cu succes integrarea in NATO si lupta cot la cot in cele mai importante razboaie ale prezentului. Pana si fotbalistii din Romania au impanzit toate diviziile din tarile europene, numai magistratii romani prefera sa faca blatul.
Cunosc scuzele. Ca sa nu generalizam, ca ministeru', ca fonduri insuficiente, ca multe dosare per cap de judecator, ca legislatia defecta, ca procurorii nemotivati si tot asa. N-am auzit de nicio revolta autentica, bazata pe astfel de motive. Singura lor greva a fost cand s-a pus problema scaderii salariilor. Pe care speta au decis de capul lor ca e curat constitutional ca fix ei sa fie singurii bugetari neafectati de criza economica. Mai ramane sa dea cu ciocanelul si sa rezolve si criza.

Cum dau si eu spaga in tribunal?

Pe acest blog, cele mai frecvente cautari pe cuvinte cheie gen "justitie" sau "judecator" sunt legate de intrebarea cam ce salariu are un judecator si "unde dau si eu spaga in justitie ". Lumea cauta pe Google cum si cat sa dea spaga la judecatori, la asta s-a ajuns. Mai ramane sa se faca un forum cu tarife per speta.
Dincolo de cancerul coruptiei, reforma in justitie ar trebui sa inceapa cu budele alea inexistente in multe tribunale, unde cetateanul e efectiv lasat sa faca pe el si la propriu si la figurat. Multe tribunale nou-construite sau renovate sunt mai impozante (sau mai kitchioase) ca un mall din centru dar cetateanu' e trimis tot la carciuma de peste bulevard ca sa-si faca nevoile. De aici incepe respectul pentru justitiabil, de la nevoile primare.
Nici nu mai conteaza ca fostul presedinte al Frantei Jacques Chirac a fost condamnat la doi ani cu suspendare chiar in ziua in care justitia romana il achita pe fostul premier Adrian Nastase. E una din acele coincidente-simbol care bat orice scenariu de film si vorbesc despre justitia din Romania mai limpede decat orice Raport de monitorizare.
Astept primul politician populist care sa promita blocarea pasapoartelor de magistrati.
Sa vezi atunci celeritate in rezolvarea chestiunilor de neconstitutionalitate si de drepturile omului. Mai ales ca ar fi multe concedii de magistrat puse in pericol. N-ar fi precum niste sute de crime declarate nonsalant drept prescrise la judecata stramba a unor magistrati romani. N-ar trebui sa se ajunga la CEDO ca sa se faca dreptate si sa nu se judece dupa zicala "mortii cu mortii, vii cu vii" . Acei morti nu sunt doar o statistica rece, ci au existat cu nume si prenume. Tot respectul pentru efortul si lupta Asociatiei 21 Decembrie. Inclusiv prin iesirea de azi din Parlament, pe care o aprob, ar trebui sa se auda mai des prin Parlamentul Romaniei cum ca Ion Iliescu e un criminal notoriu.

In rest, Mos Craciun vine cu roba
PS pentru original click pe titlu

21 decembrie

Filmul de animaţie Albă ca Zăpada și cei șapte pitici (Snow White and the Seven Dwarfs) a fost lansat la 21 decembrie 1937 la „Carthay Circle Theater”, în Los Angeles. Se află pe locul 34 în topul celor mai bune 100 de filme americane.

PS L-am văzut de vreo 20 de ori...

marți, 20 decembrie 2011

20 decembrie

Astăzi, 20 decembrie, este sărbătorit Sfântul Ignatie Teoforul, episcop de Antiohia, martir al Bisericii și unul din cei mai de seama Părinti apostolici. Se poate presupune ca la 20 Indrea, geto-dacii aveau un ritual privind sacrificarea porcului- porc, porci, s. m., mamifer domestic omnivor, cu capul de formă conică, cu botul alungit, cu corpul acoperit cu păr aspru, scurt și relativ rar, crescut pentru carnea și grăsimea lui (sus scrofa domestica)și că romanii au moștenit obiceiul(o altă dovadă a influenței strămoșilor noștri), căci altfel nu se explica de ce, în toiul postului de Crăciun, acestui animal i se face pomană, care e mâncată de cei care participa la tăiere.(menționăm că la români se mănâncă cârnați și se bea țuică fiartă și la 1 Decembrie, tot în post, obicei pe care italienii încă nu l-au moștenit.
Pe lângă larga gamă de produse confecționate din acest nobil animal, putem enumera cu titlu exemplificativ și câteva "produse" lingvistice:
-a duce porcii la jir(probabil e o greșeală, cred că e jar)
-a mânca ca un porc(observați că porcul nu bea)
-născut în zodia porcului(a se vedea zodiacul chinezesc)
Aseară, un fotograf amator a surprins un porc care zboară

luni, 19 decembrie 2011

19 decembrie


În 1901 se naște Rudolf Hell, considerat părintele faxului.În 1925, Hell pune la punct un aparat numit Hellschreiber sau Feldhellschreiber(foto), ce funcționa pe principiul teleprinter-facsimil.

duminică, 18 decembrie 2011

18 decembrie

În 1865 scalvia este abolită o dată cu intrarea în vigoare a celui de-al 13-lea amendament din Constituția SUA.

17 decembrie

În 1863 domnitorul Alexandru Ioan Cuza promulgă "Legea secularizării averilor mânăstirești", în urma aplicarii ei, 25% din teritoriul țării devenea patrimoniul statului.

16 decembrie

În 1938 este înființat Frontul Renașterii Naționale, sub conducerea regelui Carol al II–lea. După alegerile din iunie 1939, câștigate de FRN, devenit partid unic, un decret–lege cerea tuturor deputaților și senatorilor să poarte uniforma FRN și să presteze juramânt de credință regelui

joi, 15 decembrie 2011

15 decembrie

În 1868, are loc concertul inaugural al "Societății Filarmonice Române", sub bagheta lui Eduard Wachmann(n. 10 februarie 1836, București — d. 12 decembrie 1908, București)-foto, primul director al orchestrei. În program au fost lucrări de Mozart, Haydn, Beethoven, Mendelssohn Bartholdy.
Lui Wachman, care a condus prima orchestra simfonica permanenta pana in 1907, i-a succedat Dimitrie Dinicu (1868-1936), iar acestuia, din 1920, George Georgescu (1887-1964), dirijor remarcabil, elev al lui Arthur Nikisch si Richard Strauss.
Odată cu inaugurarea palatului Ateneului Roman, la 5 martie 1889, concertele au început sa se desfășoare in aceasta sală.
Eduard Wachmann este fiul lui Ioan Andrei Wachmann, care în 1835 a inițiat învățământul muzical în București.Din inițiativa lui Ioan Andrei Wachmann și a lui Ludovic Wiest, în 17 decembrie 1851 a fost înființat Conservatorul de Muzică din București, al cărui director a fost numit.
În perioada 1852–1858 a fost director al Teatrului Național din București.

miercuri, 14 decembrie 2011

14 decembrie

O.N.U. primeşte în rândurile sale 16 noi membri: Albania, Austria, Bulgaria, Cambodgia, Finlanda, Spania, Ungaria, Iordania, Irlanda, Italia, Laos, Libia, Nepal, Portugalia, România, Sri Lanka.
ONU a fost fondata in 1945, prin semnarea Cartei Națiunilor Unite, imediat după încheierea celui de-al II-lea Război Mondial, iar în 1946, Liga Națiunilor este desființată oficial.
***
Acum o sută de ani,la 14 decembrie 1911, exploratorul norvegian Roald Engelbregt Gravning Amundsen (n. 16 iulie 1872 - d. 18 iunie 1928) a devenit primul om care a ajuns la Polul Sud geografic.În iunie 1928, Amundsen a dispărut în regiunea Polului Nord, încercând să salveze echipajul dirijabilului „Italia”, condus de Umberto Nobile.

marți, 13 decembrie 2011

13 decembrie

Pe 13 decembrie 1981, șeful guvernului, Wojciech Jaruzelski, care devenise și șeful partidului comunist, temându-se de reacția sovietică, a interzis Solidaritatea, proclamând legea marțială în Polonia și închizându-i temporar pe cei mai mulți dintre liderii sindicatului. Guvernul a interzis Solidaritatea pe 8 octombrie 1982.

luni, 12 decembrie 2011

12 decembrie

Bunurile Teatrului Național din București au fost cedate rușilor, în contul despăgubirilor de război reglementate de Convenția de Armistițiu semnată la Moscova, la 12 septembrie 1944.
Convenția de Armistițiu cu Națiunile Unite din 12 septembrie 1944 – document care a stat la baza statutului politic și juridic al României până la semnarea Tratatului de Pace din 10 februarie 1947 – depășea cu mult cadrul unui simplu armistițiu.
Din păcate, nu am reușit până în acest moment să aflu exact ce bunuri au fost cedate și mai ales de ce.Mai jos, o fotografie ce reprezintă Teatrul Naţional, după bombardamentele aliate din 4 aprilie 1944;pe panourile din faţă se văd afişe electorale ale BPD pentru alegerile din 19 noiembrie 1946.

Pentru mai multe fotografii, click pe titlu

duminică, 11 decembrie 2011

11 decembrie

ÎN 1901 a fost trimis primul semnal radio transatlantic de către italianul Guglielmo Marconi, de la Poldhu din Cornwall, fiind recepționat de Persy Wright Paget, la St. John,Newfoundland Canada (în imagine)

sâmbătă, 10 decembrie 2011

10 decembrie

Primele premii Nobel au fost acordate la 10 decembrie 1901, după moartea creatorului lor. Ele constau din: o medalie, o diplomă și o sumă de bani, care la început a fost in valoare de 40.000 dolari SUA, iar apoi a crescut la 1.000.000 dolari SUA.

vineri, 9 decembrie 2011

9 decembrie

În 1894,pe străzile Bucureștiului a început să circule primul tramvai electric (cu numărul 14), de la Uzina Grozăvești la Școala Iancului, străbătând orașul de la vest spre est pe noul bulevard deschis recent ( astăzi Bd. Elisabeta ), cu un parc inițial de 8 vagoane motor și 8 remorci.La data respectiva, bucureștenii se bucurau deja de beneficiile transportului in comun, la 23 de ani de la înființarea "Societății Romane de Tramvaiuri", care folosea însa tramvaie trase de cai.Ultima linie de tramvai cu cai (linia 9 de pe str. Vasile Lascăr) s-a desființat în anul 1929.
În imagine, un tramvai cu cai, la intersecţia străzii Brezoianu cu Bulevardul Regina Elisabeta(în fundal Hotel Palace, fostă berăria Gambrinus, fost Hotel Cişmigiu, azi în paragină)

joi, 8 decembrie 2011

8 decembrie

Steagul U.E.a fost adoptat la 8 decembrie 1955 de Consiliul Europei, proiectul câștigător aparținându-i lui Arsène Heitz.Comunitatea Europeană l-a adoptat la 26 mai 1986. Uniunea Europeană, care a fost înfințată prin Tratatul de la Maastricht în 1992 pentru a înlocui Comunitatea Europeană și a-i prelua atribuțiile, a adoptat de asemenea acest steag. De atunci, utilizarea lui a stat sub controlul atât al Consiliului Europei, cât și al Uniunii Europene.

miercuri, 7 decembrie 2011

7 decembrie

În 1972, în drum spre Lună, echipajul misiunii Apollo 17 a realizat fotografia „The Blue Marble”, prima fotografie clară a feței luminate a Pământului.

marți, 6 decembrie 2011

6 decembrie

Pierderea bătăliei pentru apărarea Bucureștiului în fața ofensivei germano-austro-ungare duce la ocuparea capitalei la 6 decembrie 1916. Capitala României este mutată temporar la Iași, autoritățile și armata retrăgându-se în Moldova. Se formează un guvern de uniune națională din liberali și conservatori, condus de Ion I. C. Brătianu.
Aşa cum nota omul politic Constantin Argetoianu, într-o săptămână, Iaşul a fost „copleşit de puhoiul unei adevărate invazii“: „În câteva zile Iaşii s-au umplut, încât nu-şi mai putea trage omul sufletul“.

În imagine, soldaţi români prizionieri(cred că vis-a-vis de Teatrul Naţional, pe Calea Victoriei)

Moş Nicolae

luni, 5 decembrie 2011

5 decembrie

În 1952 începe la Londra Marele Smog.O combinație de aer rece şi materii poluante (provenite în special de la utilizarea excesivă a cărbunelui pentru încălzire)a acoperit capitala britanică până la data de 9 decembrie.Cercetările ce au urmat au stabilit un număr de 4000 de decese cauzate prematur de smog şi peste 100.000 de îmbolnăviri, în special ale aparatului respirator.În ultimii ani, cercetătorii fenomenului au avansat cifra de 12.000 de decese.

duminică, 4 decembrie 2011

Corupţia în 2011 - Transparency International

Aici http://cpi.transparency.org/cpi2011/in_detail/ un foarte interesant clip despre indexul corupţiei la nivel mondial în 2011

4 decembrie

În 1991, compania aeriană americană Pan Am (Pan American World Airways) intră în faliment, după 64 de ani de activitate.
Numele companiei este foarte bine fixat în memoria populară (în filmele americane ale anilor 60,70,80 mai toate avioanele erau Pan Am).
Mai sus o captură din filmul Catch Me If You Can.(click pe titlu)

sâmbătă, 3 decembrie 2011

3 decembrie

La 3 decembrie 1967-la spitalul Groote Schuur din Cape Town(în imagine), chirurgul sud-african Christiaan Barnard, conducând o echipă de 31 de specialiști, reușește primul transplant de inimă.Barnard a fost asistat de fratele său, Marius Barnard; operaţia a durat 9 ore. Inima a fost prelevată de la o tânără de 24 de ani, Denise Ann Darvall(decedată în dimineaţa aceleiaşi zile într-un accident de maşină).
Click pe titlu pentru a citi articolul din Life Magazine-15 dec.1967

vineri, 2 decembrie 2011

2 decembrie

Pe 2 decembrie 1805 (20 noiembrie pe stil vechi), o armată franceză condusă de împăratul Napoleon I a înfrânt decisiv armata ruso-austriacă, comandată de țarul Alexandru I, după aproape nouă ore de luptă înverșunată. Bătălia a avut loc lângă dealul Pracký kopec, la Austerlitz, azi Slavkov u Brna, la aproape 20 km (12 mile) est de Brno, în Moravia.

Napoleon i-a scris Josefinei: „Batalia de la Austerlitz e cea mai frumoasa din toate cate le-am purtat: patruzeci si cinci de drapele, peste o suta cincizeci de tunuri, stindardele Garzii Rusiei, douazeci de generali, treizeci de mii de prizonieri, peste douazeci de mii de morti: un spectacol oribil... Rusii s-au retras si fug departe de aici.”

2 decembrie 1804-Napoleon Bonaparte este încoronat Împărat al Francezilor
2 decembrie 1852-Louis-Napoléon Bonaparte (20 aprilie 1808 – 9 ianuarie 1873)devine al doilea Împărat al Francezilor, sub numele de Napoléon al III-lea

joi, 1 decembrie 2011

1 Decembrie


Ne întrebăm adeseori cine a realizat cele cinci fotografii de la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia.Este vorba de Samoilă Mârza născut la 18 septembrie 1886 în satul Galtiu, comuna Sântimbru, judetul Alba,decedat la data de 19 decembrie 1967.

După cum cred că ştim cu toţi, la acea vreme, Regele Ferdinand a fost supranumit Întregitorul. Mai jos este o fotografie a statuii ecvestre a suveranului, situată pe Şoseaua Kisellef-cred ca Bucureştiul e singura capitală care are o stradă ce poartă numele unui ocupant străin, unde azi se află bustul poetului persan Omar Khayyam(lângă Muzeul Ţăranului Român).


Să nu uităm că, în ziua de 14 august 1916, Regele Ferdinand I s-a pronunţat pentru intrarea în război de partea Antantei, ţinând însă să precizeze că pentru a lua o asemenea hotărâre a trebuit să se învingă pe sine, făcând aluzie la faptul că intra în război împotriva ţării în care s-a născut. Totodată, a menţionat că este călăuzit numai de interesele superioare ale României. Aşa s-a născut Unirea de la 1918.


Sacrificiile armatei romane au fost enorme şi prin eforturile diplomaţiei româneşti, la sfarşitul războiului, a fost recunoscută contribuţia romanilor in înfrangerea Germaniei. La Versailles, unde Regina Maria s-a dus special pentru a pleda cauza natiunii sale, se spune ca l-a impresionat pe prim-ministrul francez, prin frumuseţea ei, dar şi prin inteligenţa absolut sclipitoare.
Regina Maria intervenea în diplomaţia de culise iar Clemenceau i-a spus suveranei că “cere partea leului” primind replica “de aceea am venit la tigru să o cer”.

PS Apropo, o să observaţi cum Omar Khayyam se uită gânditor la Monumentul Infanteriei Române de vis-a-vis.Probabil se întreabă, ca şi noi, ce caută acolo.Căci vorba lui:
Sunt clipe când îmi pare ca tot ce-a trebuit
Să aflu despre lume, de mult am desluşit.
Dar stelele mă mustră tăcut din patru zări:
N-ai dezlegat nici una din marile întrebari.

miercuri, 30 noiembrie 2011

30 noiembrie

La 30 noiembrie 1979 Pink Floyd lansează în Marea Britanie, prin Harvest Records, albumul The Wall. Fără comentarii.
click pe titlu

marți, 29 noiembrie 2011

29 noiembrie

În 1830 începe Revoluția Cadeților împotriva Imperiului Rus în Polonia, Lituania, Belarus și Ucraina, în Varșovia, când tinerii subofițeri ai academiei militare a Armatei Imperiale Ruse din oraș s-au răsculat, conduși de Piotr Wysocki.

luni, 28 noiembrie 2011

28 noiembrie

După primul război balcanic, Albania și-a declarat independența față de Imperiul Otoman în 1912, la iniţiativa primului şef de stat din istoria sa, Ismail Qemal Bej Vlora-foto.
Acesta a condus şi primul guvern provizoriu creat prin Adunarea de la Vlora din 4 decembrie 1912.
Între 7 martie 1914 şi 3 septembrie 1914, Albania a fost condusă de prinţul suveran Wilhelm de Wied, nepotul Reginei Elisabeta a României, născut la 26 martie 1876 şi decedat la 18 aprilie 1945, la Predeal. Prinţul Wilhelm este înmormântat la Biserica Luterană din Bucureşti.

duminică, 27 noiembrie 2011

27 noiembrie


Discursul Papei Urban al II-lea din 27 noiembrie 1095 de la Conciliul de la Clermont a dat startul Primei Cruciade.Conciliul a durat din 19 până în 28 noiembrie,cu participarea a circa 300 de clerici din toată Franța. La 27 noiembrie, Urban a vorbit pentru prima oară despre problemele Orientului, cerând creștinilor occidentali să lupte împotriva musulmanilor care ocupaseră Țara Sfântă și atacau Imperiul Roman de Răsărit.
„Grabnic zorită de divina corecție, trebuie să puneți puterea dreptății voastre în sprijinul altei chestiuni care vă privește pe voi și Îl privește pe Dumnezeu. Căci fârtații voștrii care trăiesc la răsărit, au mare trebuință de ajutor, și trebuie să vă grăbiți să le dați ajutorul care le-a fost făgăduit. Căci, cum ați auzit mulți dintre voi, turcii și arabii i-au atacat și au cucerit tărâmul Romaniei [Imperiul Bizantin] până la țărmurile Mediteranei și Hellespontului, care se numește Brațul Sfântului Gheorghe. Au ocupat din ce în ce mai multe pământuri ale acestor creștini, și i-au biruit în șapte bătălii. Au omorât și au prins pe mulți, și au dărâmat bisericile și au pârjolit imperiul. Dacă îi lăsați să continue astfel cu spurcăciune, credincioșii lui Dumnezeu au să fie și mai mult atacați de ei. De aceea eu, sau mai degrabă Domnul Dumnezeu, vă conjur ca purtători ai însemnului lui Hristos să dați veste pretutindeni și să convingeți toți oamenii indiferent de stare, pedestrași și călăreți, săraci și bogați, să ducă imediat ajutor acelor creștini și să stârpească această rasă spurcată de pe pământurile prietenilor noștri.”- a se vedea http://www.fordham.edu/halsall/source/urban2-5vers.html

sâmbătă, 26 noiembrie 2011

26 noiembrie

În 1939 are loc bombardarea satului Mainilaa, când Armata Roșie a Uniunii Sovietice a bombardat satul rusesc Mainila (aflat lângă Beloostrov), pentru a declara că tirul a pornit din Finlanda, fiind executat peste frontieră. URSS a folosit această manevră pentru propagandă și ca pretext pentru declanșarea Războiului de Iarnă, război pe care l-au pierdut în mod ruşinos.
În imagine, soldaţi sovietici la graniţa finlandeză, lângă Mainilla.

25 noiembrie

În 1177 are loc bătălia de la Montgisard între Saladin și Regatul Ierusalimului.
Musulmanii au fost puși pe fugă cu pierderi grele, iar proviziile au căzut în mâinile creștinilor. Fiul lui Taqi al-Din, Ahmed, a fost omorât în luptă, iar juristul Diya al-Din Isa a fost luat prizonier. Saladin însuși a scăpat numai datorită cămilei sale de curse. Traducerile în franceza veche a scrierilor lui William de Tir, atribuite în mare parte lui Ernoul, susțin că Sfântul Gheorghe a luptat în acea zi alături de Balduin și Raynald.
Balduin l-a urmărit pe Saladin până la căderea nopții și apoi s-a retras la Ascalon. Inundat de zece zile de ploi torențiale și suferind pierderea a aproximativ 90 la sută din armata sa, inclusiv garda sa personală de mameluci, Saladin a fugit înapoi în Egipt, hărțuit de beduini de-a lungul drumului. Numai o zecime din armata lui a reușit să se întoarcă în Egipt împreună cu el.

joi, 24 noiembrie 2011

24 noiembrie

În 1859 apare prima ediţie a lucării "Originea speciilor prin selecție naturală sau păstrarea raselor favorizate în lupta pentru existență"( On the Origin of Species by Means of Natural Selection, Or the Preservation of Favoured Races in the Struggle for Life) scrisă de Charles Darwin.
O primă schiță a teoriei evoluționiste este întocmită de Darwin încă din anul 1842. Această schiță nu a fost arătată niciunei alte persoane. De existența acesteia s-a aflat abia după 14 ani de la moartea lui Darwin.
click pe titlu

miercuri, 23 noiembrie 2011

23 noiembrie

În 1980 are loc cutremurul din zona Irpinia(provincia Avellino) în Italia, având 6.9 grade pe scara Richter. Au fost înregistrate 2914 decese, 10.000 de răniți și peste 300.000 sinistrați.

Cutremurul a fost urmat de 90 de replici (numărul final al victimelor fiind de 4800), cu epicentrul situat în imediata apropiere a comunei Conza care, la fel ca şi Teora şi Lioni, a fost distruse în totalitate.
La Balvano au murit 77 de persoane, din care 66 de copii şi adolescenți, care participau la slujba din Biserica Santa Maria Assunta -în imagine(Adormirea Maicii Domnului).Tot aici, dar la 3 martie 1944, a avut loc dezastrul de cale ferată soldat cu moartea a 517 persoane (identificate fiind 438).Cauzele acestei tragedii sunt foarte interesante.Revenim.

marți, 22 noiembrie 2011

22 noiembrie


În anul 1928 are loc, la Opera din Paris,premiera muzicii de balet pentru orchestră în Do major Boléro,compusă de Joseph Maurice Ravel (n. 7 martie 1875, Ciboure - d. 28 decembrie 1937, Paris. Ravel a vizitat Bucureştiul în februarie 1932, însoţit de celebra pianistă Marguerite Long, care a interpretat Concertul pentru mâna stângă. Regele Carol al II-lea, care poza în protector al artelor, l-a invitat la un prânz, dar compozitorul, distrat, a rătăcit invitaţia şi a uitat de masă. Sătul să mai aştepte, regele i-ar fi telefonat şi s-ar fi amuzat de explicaţie.
Pentru mai multe lucruri interesante click pe titlu

21 noiembrie

La 21 noiembrie 1905 – Albert Einstein publică în revista "Annalen der Physik" articolul "Depinde inerția unui corp de energia conţinută?".
Prin această lucrare Einstein stabilește echivalența masă-energie ca fiind o consecință a teoriei relativității, constând în faptul că între masa totală a unui sistem fizic și energia sa totală există o relație de proporționalitate, exprimată prin relația E=mc², unde E este energia sistemului, m este masa sa, iar c este viteza luminii în vid.

luni, 21 noiembrie 2011

20 noiembrie

În 1945, începe procesul principalilor criminali de război în fața Tribunalului Militar Internațional, în care au fost judecați 24 dintre cei mai importanți lideri ai Germaniei naziste, atât capturați cât și în contumacie. Dezbaterile procesului s-au finalizat la 1 octombrie 1946.

19 noiembrie

În 1969 Pele înscrie golul o mie din cariera sa. A stat cineva să le socotească ?

vineri, 18 noiembrie 2011

18 noiembrie

La 18 noiembrie 1978,conducătorul Templului Popoarelor, Jim Jones, a îndemnat sute dintre adepții săi să comită o sinucidere în masă, în comuna lor agricolă dintr-o regiune de lângă nord-vestul Guyanei. Acei câțiva membri care au refuzat să mănânce din fructele otrăvite cu cianură menite să producă sinuciderea în masă, au fost forțați să o facă fie prin amenințări cu arma sau prin faptul că au fost împușcați atunci când au vrut să fugă. Numarul victimelor a fost de 913, printre care se numarau și 276 de copii.

joi, 17 noiembrie 2011

17 noiembrie

la 17 noiembrie 1970, Lunohod 1 este primul robot controlat de la distanţă, care a ajuns pe un alt corp ceresc, respectiv pe Lună.Robotul(roving remote-controlled robot)

a fost transportat cu racheta Luna 17 care a fost lansată la 10 noiembrie 1970;misiunea a luat sfârşit la 4 octombrie 1971.

miercuri, 16 noiembrie 2011

16 noiembrie

Prima linie de metrou din București, M1, a fost inaugurată pe 16 noiembrie 1979, între Timpuri Noi și Semănătoarea. Lungimea liniei era de 8,63 km și avea 6 stații.
Primele tentative de a construi un metrou în București datează din anii 1909 – 1910, când se negocia cu firma Siemens & Halske din Belgia concesionarea construirii liniilor de tramvai. Inginerii Dimitrie Leonida și Elie Radu, membri ai Consiliului Tehnic al Bucureștiului, propuneau construirea metroului, deoarece sumele cerute de firma belgiană pentru liniile de tramvai erau foarte mari și ar fi putut acoperi costurile metroului.(pentru foto şi detalii click pe titlu)
PS Staţiile de metrou au în continuare sau vor avea nume nepotrivite:Jiului, Timpuri Noi, Laminorului, Preciziei

marți, 15 noiembrie 2011

Evanghelios Zappas

La data de 15 noiembrie 1859, au început la Atena, primele jocuri olimpice moderne, la iniţiativa lui Evanghelios Zappas. Jocurile au avut un caracter naţional, participând numai sportivi greci şi au fost organizate în Piaţa Koumoundourou.Vom continua povestea acestui grec, naturalizat român la vârsta de 30 de ani.

15 noiembrie

Revolta anticomunista de la Brasov, din 15 Noiembrie 1987, a fost evenimentul politic major care a anuntat prabusirea iminenta a comunismului în România. Revolta s-a declansat la Întreprinderea de Autocamioane Brasov, printr-o greva începuta în data de 14 noiembrie, noaptea, la schimbul III si continuata a doua zi dimineata cu un mars, pâna în centrul orasului, în fata Comitetului Judetean al Partidului Comunist Român. Refuzul autoritatilor comuniste de a dialoga cu demonstrantii a provocat luarea cu asalt a sediului comunist de catre multimea adunata. Portretul dictatorului Ceausescu a fost doborât de pe frontispiciul cladirii si incendiat. A urmat interventia brutala a trupelor speciale de securitate, arestarile, torturile etc. Dupa ce initial se anuntase pedeapsa capitala pentru muncitorii arestati, sub presiunea opiniei publice mondiale, comunistii au revenit asupra hotarârii lor, deportând, în urma unui proces înscenat, un numar de 61 de muncitori si schimbând locurile de munca ale altor 27 de persoane dintre cele peste 300 arestate si anchetate în sediile Militiei si Securitatii din Brasov si Bucuresti.

Dupa evenimentele din decembrie 1989, majoritatea celor deportati s-au reîntors în Brasov. Vasile Vieru, unul dintre cei 61 de muncitori deportati, decedase însa la Bârlad, în septembrie 1988, la mai putin de un an de la ancheta, în urma maltratarilor la care a fost supus la Inspectoratul General al Militiei din Bucuresti. (Sursa:click pe titlu)

luni, 14 noiembrie 2011

14 noiembrie

În această zi a anului 1922, începe să emită BBC ( pe atunci British Broadcasting Company). Prima emisie s-a făcut prin staţia de unde medii 2 LO, din Casa Marconi. Ştirile au fost citite de primul director de programe,Arthur Burrows(în imagine).

13 noiembrie

La 13 noiembrie 2011, un bucureștean a jucat la loto şi a câștigat peste 7 milioane de euro

Biletul a fost înregistrat la ora 13.13.

sâmbătă, 12 noiembrie 2011

12 noiembrie

La 12 noiembrie 1948, a fost condamnat la moarte de către Tribunalul Militar de la Tokyo,primul ministru al Japoniei, Hideki Tojo, executat prin spânzurare la 23 decembrie 1948.

vineri, 11 noiembrie 2011

Despre reputaţie

Că tot se vorbeşte foarte mult în ultima vreme de buna reputaţie a magistratului, iată ce zicea Abraham Lincoln; "Caracterul este precum un copac, iar reputaţia precum umbra lui. Umbra este ceea ce credem despre el, dar copacul este cel adevărat"
Iar latinii ziceau aşa:"Reputatio est vulgaris opinio, ubi non est veritas. Et vulgaris opinio est duplex. Opinio vulgaris orta inter graves et discretos homines, et que vultum veritates habet; et opinio tantum orta inter leves et vulgares homines, absque specie veritatis".

11 noiembrie


Armistițiul între Antanta și Germania a fost semnat într-un vagon de tren în pădurea Compiègne pe 11 noiembrie 1918 și a pus capăt primului război mondial pe frontul de vest. Oficial, focul a încetat la ora 11.00 şi tot oficial, războiul a lua sfârşit prin Tratatul de la Versailles din 28 iunie 1919.