joi, 1 decembrie 2011

1 Decembrie


Ne întrebăm adeseori cine a realizat cele cinci fotografii de la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia.Este vorba de Samoilă Mârza născut la 18 septembrie 1886 în satul Galtiu, comuna Sântimbru, judetul Alba,decedat la data de 19 decembrie 1967.

După cum cred că ştim cu toţi, la acea vreme, Regele Ferdinand a fost supranumit Întregitorul. Mai jos este o fotografie a statuii ecvestre a suveranului, situată pe Şoseaua Kisellef-cred ca Bucureştiul e singura capitală care are o stradă ce poartă numele unui ocupant străin, unde azi se află bustul poetului persan Omar Khayyam(lângă Muzeul Ţăranului Român).


Să nu uităm că, în ziua de 14 august 1916, Regele Ferdinand I s-a pronunţat pentru intrarea în război de partea Antantei, ţinând însă să precizeze că pentru a lua o asemenea hotărâre a trebuit să se învingă pe sine, făcând aluzie la faptul că intra în război împotriva ţării în care s-a născut. Totodată, a menţionat că este călăuzit numai de interesele superioare ale României. Aşa s-a născut Unirea de la 1918.


Sacrificiile armatei romane au fost enorme şi prin eforturile diplomaţiei româneşti, la sfarşitul războiului, a fost recunoscută contribuţia romanilor in înfrangerea Germaniei. La Versailles, unde Regina Maria s-a dus special pentru a pleda cauza natiunii sale, se spune ca l-a impresionat pe prim-ministrul francez, prin frumuseţea ei, dar şi prin inteligenţa absolut sclipitoare.
Regina Maria intervenea în diplomaţia de culise iar Clemenceau i-a spus suveranei că “cere partea leului” primind replica “de aceea am venit la tigru să o cer”.

PS Apropo, o să observaţi cum Omar Khayyam se uită gânditor la Monumentul Infanteriei Române de vis-a-vis.Probabil se întreabă, ca şi noi, ce caută acolo.Căci vorba lui:
Sunt clipe când îmi pare ca tot ce-a trebuit
Să aflu despre lume, de mult am desluşit.
Dar stelele mă mustră tăcut din patru zări:
N-ai dezlegat nici una din marile întrebari.

Niciun comentariu: