joi, 29 decembrie 2011

Ion Budai-Deleanu

Ioan Budai-Deleanu s-a născut la 6 ianuarie 1760(1763?) la Cigmău(azi parte a oraşului Geoagiu),Hunedoara.După 1787 s-a stabilit la Liov, unde a obținut, prin concurs, postul de secretar juridic al tribunalului provincial. În 1796 este avansat consilier (judecător) la Curtea de Apel, funcție pe care o deține până la moartea sa la 24 august 1820, la Liov, Polonia.
Probabil că Budai-Deleanu funcţiona la secţia specială pentru judecarea apelurilor şi recursurilor din Bucovina. Aici limba oficială era cea polonă, sentinţele şi deciziile pentru Bucovina erau redactate în limba germană.Despre judecătoriile locale Cernăuţi, Suceava şi Siret, acesta spunea că: „din nenorocire, din capul locului, aceste posturi au fost ocupate cu oamenii cei mai bizari, persoane fără valoare, vagabonzi de nimic, calfe ba chiar şi lachei au fost trimişi în Bucovina pe funcţiile atât de importante”.
Gheorghe Asachi cumpără manuscrisele lui Budai-Deleanu pentru Academie, dar nicio fotografie a acestuia, astfel încât nu ştim cum arăta acesta.

Niciun comentariu: