vineri, 30 decembrie 2011

30 decembrie

În 1947, Regele Mihai abdică la presiunea comuniştilor.La 5 octombrie1947, regele Mihai este invitat să participe la căsătoria fiicei regelui George al Vl-lea, Elisabeta (în prezent, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii). Petru Groza spera că regele nu se va mai întoarce în ţară,rezolvându-se astfel de la sine chestiunea monarhiei.“Trebuie să vă duceţi, altfel se va spune că sunteţi prizonier aici"
La 29 decembrie,în toiul nopţii,preşedintele consiliului de miniştri, Groza,i-a cerut Regelui o audienţă pentru a doua zi, la ora 9.00, la Palatul Elisabeta,unde Regele şi Regina-Mamă, Elena, sunt întâmpinaţi de militari din Divizia „Tudor Vladimirescu".Însoţit de Gheorghe Gheorghiu-Dej,Petru Groza a spus că este categoric „în favoarea divorţului" şi a prezentat actul de abdicare pentru a fi semnat de Rege.
Regele afirma că a fost ameninţat de Groza şi Dej că vor fi ucişi cei 1.000 de studenţi arestaţi pentru simpatiile lor monarhiste, în 1945.

Documente interesante găsiţi în cartea Abdicarea regelui Mihai de Mark László-Herber,Editura Humanitas, 2010.

Mai jos ziarul Scânteia-observaţi că nu are dată pe prima pagină ci numai pe a doua, în care e publicată proclamaţia guvernului


Niciun comentariu: