miercuri, 29 februarie 2012

29 februarie.Dacă vara ar fi ca iarna...


Ziua suplimentară este necesară aproximativ o dată la 4 ani din cauză că perioada de rotație a Pământului în jurul Soarelui nu este un număr întreg de zile, ci este de 365,2422 zile. Fără această zi suplimentară anotimpurile ar începe să se deplaseze față de calendar, astfel încât în aproximativ 700 de ani luna iulie ar fi o lună de iarnă în emisfera nordică.
Cum ar fi să abrogăm ziua asta şi să ne vedem, să zicem la revelionul 31 iulie 2712 ?

sâmbătă, 25 februarie 2012

О культе личности и его последствиях

Despre cultul personalității și consecințele sale, cunoscut și ca discursul secret sau raportul Hrușciov, a fost prezentat la al XX-lea congres al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice pe 25 februarie 1956 de liderul sovietic Nikita Hrușciov, care a criticat acțiunile regimului lui Iosif Stalin, în particular epurările din cadrul armatei și din cadrul eșaloanelor superioare ale partidului, și a reafirmat susținerea idealurilor comunismului, invocându-l pe Vladimir Lenin.Stalin murise în anul 1953, lăsând în urma sa o ţară lagăr în care populaţia fusese nimicită pe considerente de natură socială, politică şi economică. Atât de teribilă fusese puterea, dar şi represiunea bolşevică şi stalinistă, atât de supuşi, orbi şi docili ajunseseră cei care ajungeau în faţa organelor de anchetă, atât de fără de lege era sistemul de judecată, că unii membri ai PCUS recunoşteau fapte ireale, cu speranţa că vor fi iertaţi de Stalin şi mureau jurându-i credinţă acestuia. An de an, oamenii erau luaţi noaptea din casele lor şi erau duşi în grupuri mari în lagăre, pe care Aleksandr Soljeniţîn le-a numit Arhipelagul Gulag.

miercuri, 22 februarie 2012

1907 din primăvară până'n toamnă

La 21 februarie (8 februarie s.v.) 1907 în Flămânzi, Botoșani începe Răscoala țărănească din 1907. Principala cauză a fost nemulțumirea țăranilor legată de inechitatea deținerii pământurilor, aflat în mâinile a doar câtorva mari proprietari.O analiză interesantă şi un alt punct de vedereAICI

"I-or fi trebuind firește țării multe reforme economice; dar pe acestea nu oligarchia noastră, cum o cunoaștem, ar avea interesul, și mai puțin capacitatea și autoritatea, să le facă dintr'odată; numai țara însăși și le-ar putea face încet-încet potrivit trebuințelor și intereselor ei. Pentru aceasta ea are acuma nevoe de o singură reformă - și precum zice un înțelept istoric, "cînd a ajuns neapărată o reformă, și i-a sosit ceasul îndeplinirii, nimic n'o mai împiedică; ba, totul o ajută" - o singură reformă: Abolirea alcătuirii politicii de uzurpare, desființarea celei mai odioase sisteme boerești, fără boeri și boernași numărați, ci cu nenumărați ciocoi și cioclovine, - și intrarea întregii țări în stăpînirea dreptului ei întreg de a hotărî asupra avutului și onoarii ei, asupra soartei și destinelor ei, după voința lui Dumnezeu, numai prin voința ei."-Ion Luca Caragiale, 1907 din primăvară până'n toamnă

PS Represalii au avut loc în diferite orașe în care au pătruns țăranii răsculați. La Galați s-a remarcat sublocotenentul Ion Antonescu, vinovat de împușcarea a 12 țărani răsculați.

marți, 21 februarie 2012

"Niculae, singuratea ta e o iluzie"

La 21 februarie 1972, a avut loc lansarea romanului “Marele singuratic”-Marin Preda.

"Roman autobiografic? Intrebat, prozatorul evita sa dea un raspuns. Un roman, oricum, in care eroii din Morometii isi dau, parca, o intalnire de adio intr-un epilog in care au loc iubiri profunde si nefericite, gelozii si crime dostoievskiene, comentarii morale acute si pertinente si analize bune, verosimile, de ordin existential. Este domeniul si stilul in care Preda a excelat totdeauna..."Eugen Simion


Când stai într-un loc mai mult de câţiva ani plecarea devine o smulgere care, asemeni unei plante, îţi poate fi fatală: cine îţi garantează că vei putea prinde rădăcini mai adânci în altă parte şi mai ales cine te poate asigura că nu vei da de aceeaşi lume, poate mai rea?

duminică, 19 februarie 2012

19 februarie

Se naşte la 19 februarie 1876, Constantin, al șaselea copil al lui Nicolae și Maria Brâncuși.

Arhitectura este sculptură locuită.

Sunt imbecili cei care spun despre lucrările mele că ar fi abstracte; ceea ce ei numesc abstract este cel mai pur realism, deoarece realitatea nu este reprezentată de forma exterioară, ci de ideea din spatele ei, de esența lucrurilor.

Eu nu creez Păsări - ci zboruri.
Constantin Brâncuşi

joi, 16 februarie 2012

Organizarea miliţiei pe teritoriul Daciei

Satul reşedinţă sau sectorul numerotat


LEGE nr.2 din 16 februarie 1968
privind organizarea administrativă a teritoriului Republicii Socialiste România
Textul actului publicat în Buletinul Oficial nr. 17/17 feb. 1968


CAPITOLUL 1

ART. 1 - Teritoriul Republicii Socialiste România este organizat în unități administrativ-teritoriale: județul, orașul și comuna.

ART. 2 - Capitala Republicii Socialiste România este municipiul București.

ART. 3 - Județul este alcătuit din orașe și comune - unități de baza ale organizării administrativ-teritoriale a tarii - în funcție de condițiile geografice, economice și social-politice, etnice și de legăturile culturale și tradiționale ale populației.

ART. 4 - Orașul este centrul de populație mai dezvoltat din punct de vedere economic, social-cultural și edilitar-gospodăresc.
Orașele care au un număr mai mare de locuitori, o însemnătate deosebita în viata economica, social-politica și cultural-științifică a tarii sau care au condiții de dezvoltare în aceste direcții pot fi organizate ca municipii.
Orașele în care își au sediul organele de conducere ale județului sunt orașe-reședință.

ART. 5 - Comuna este unitatea administrativ-teritoriala care cuprinde populația rurala unita prin comunitate de interese și tradiții, fiind alcătuită din unu sau mai multe sate, în funcție de condițiile economice, social-culturale, geografice si demografice. Prin organizarea comunei se asigura dezvoltarea economica, social-culturala și gospodăreasca a localităților rurale.
Satul în care își au sediul organele de conducere ale comunei sunt sate-reședință.

ART. 6 - Orașele și comunele din imediata apropiere a municipiului București, a celorlalte municipii și a orașelor mai importante pot aparține de acestea ca unitati administrativ-teritoriale distincte.
Comunele ce aparțin de municipiul București, de celelalte municipii și orașe sunt comune suburbane.

ART. 7 - Orașele și comunele care, datorita condițiilor climaterice, hidrologice sau așezării lor, prezintă importanta pentru ocrotirea sănătății și asigurarea odihnei cetățenilor, sunt organizate ca stațiuni balneoclimaterice.

CAPITOLUL 2

ART. 8 - Municipiul București este organizat pe sectoare, numerotate.

ART. 9 - Județele Republicii Socialiste România și orașele lor de reședință sunt...

miercuri, 15 februarie 2012

National Medal of Arts 2012


Al Pacino a fost decorat luni, 13 februarie a.c., cu National Medal of Arts.Amănunte AICI

7 ani de-acasă

Azi, YouTube a împlinit 7 anișori. La mulți ani !

"Comunismul este puterea sovietelor plus electrificarea întregii ţări" -V.I. Lenin

La 15 februarie 1969 a fost inaugurată linia ferată electrificată București-Brașov, prima de acest fel din România.
Încă din 1874 se semnase o convenție româno-maghiară prin care s-au stabilit detaliile unei linii ferate pe Valea Prahovei, care urma să fie dată în folosință la 15 august 1878. Din cauza restanțelor de plată ale României, ce ieșise din Războiul de Independentă, abia la 10 iunie 1879 s-au pus în funcțiune tronsoanele Ploiești-Câmpina și Sinaia-Predeal-Brașov, bineînțeles cu locomotive pe cărbune.
În perioada 1965-1969 a avut loc electrificarea treptată a traseului între Brașov și București cu curent alternativ de 25.000 de volți.
În imagine, prima cursă pleacă din Gara de Nord, în frunte cu mult iubitul şi stimatul conducător...
Sursa foto:„Fototeca online a comunismului românesc”,cota 211/1969.

luni, 13 februarie 2012

Dresda 1945

Între 13 și 15 februarie 1945, cu 12 săptămâni înainte de capitularea necondiționată a Germanie în al Doilea Război Mondial, Dresda este bombardată de Aliaţi. Vă recomand cartea de mai jos...

Kurt Vonnegut,caporal al Diviziei Americane de Infanterie 106, a pierdut legătura cu batalionul său și a rătăcit singur în spatele liniei inamice timp de câteva zile, înainte de a fi capturat de trupele armatei germane pe 14 decembrie 1944.Încarcerat în Dresda unde lucra la o fabrică ce producea siropuri pentru femeile gravide, Vonnegut a fost martorul bombardării și distrugerii oraşului şi a fost unul din cei șapte prizonieri de război americani din Dresda care au supraviețuit în camera unui depozit de carne-Schlachthof Fünf,adică „Abatorul cinci”. Citiţi şi această carte...

sâmbătă, 11 februarie 2012

Se poate şi mai...frig

La 11 februarie 1929, se înregistrează cea mai scăzută temperatură din România -38,5 °C la Bod, în Depresiunea Brașovului.

Monstruoasa coaliţie-11 februarie



După şapte ani de glorioasă conducere a ţării, monstruoasa coaliţie, speculând nemulţumirile provocate de starea precară a finanţelor, cât şi unele greşeli săvârşite de Cuza, mai ales în ultima parte a domniei (îndepărtarea vechilor sfetnici şi prieteni, înlocuirea la 26 ianuarie a guvernului Kogălniceanu şi afirmarea în mai multe rânduri a ideii de renunţare la tron, în momentul împlinirii termenului de şapte ani, în noaptea de 11/23 februarie 1866,Alexandru Ioan Cuza a abdicat.La 14 februarie, acesta a părăsit ţara, petrecându-şi tot restul vieţii în exil la Florenţa şi Viena. A murit la Heidelberg în Germania, fiind înmormântat în ţară la Ruginoasa, judeţul Iaşi. În timpul celui de-al doilea război mondial, rămăşiţele sale pământeşti au fost depuse la biserica „Trei Ierarhi” din Iaşi. Pe actul iscălit de Cuza scria: „Noi, Alexandru Ioan I, conform dorinței națiunii întregi și angajamentului ce am luat la suirea pe Tron, depun astăzi, 11 februarie 1866, cârma guvernului în mâna unei Locotenențe Domnești și a Ministrului ales de popor“. Două zile mai târziu, Cuza părăsește Bucureștiul spre Brașov, iar în 10 mai 1866 prințul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen este proclamat de către Noua Adunare domnitor al României sub numele de Carol I.
La 26 mai 1912, cu prilejul inaugurării statuii lui Cuza, regele Carol I a spus: „Domnitorul Al. I. Cuza a avut gloria de a lega numele său de acest mare fapt istoric, început prin alegerea sa şi adus la deplină înfăptuire prin încordata sa stăruinţă. Sunt însă şi alte fapte mari, mai personale, care îndreptăţesc cinstirea care i se aduce astăzi. Pe lângă unire, acest monument, ridicat prin recunoştinţa obştească, mai însemnează dezrobirea ţăranilor, secularizarea bunurilor mânăstireşti şi îndrumarea ţării către neatârnare, voinţa hotărâtă a lui Cuza vodă şi pătrunzătoarea înţelepciune a sfetnicilor săi găsesc în sfârşit dreapta şi frumoasa lor datorie către primul domnitor al ţărilor surori unite, cinste ce se cuvine memoriei lui Cuza vodă, care va rămâne de-a pururea neştearsă în amintirea poporului”.
Teoria conspiraţionistă spune că A.I. Cuza a fost in pericol de a fi asasinat, datorita conspiratiilor si intrigilor arhimandritului Nylos din Constantinopol, actiunile acestuia fiind dejucate de catre agentii romani. S-a stabilit, astfel, un grup de complotisti compus din reprezentantii clerului grec si Henry Bulwer, ambasadorul Marii Britanii la Constantinopol. Acestora s-au alaturat imediat mosierilor liberali care considerau ca domnitorul Cuza nu le mai reprezenta interesele.

marți, 7 februarie 2012

Ciocnirea civilizaţiilor

Arne Lind a vizitat Bucureştiul în aprilie 1974. Vestul în blugi şi Estul în mini şi uniformă


Mai multe fotografii aici şi aici

Justiţie de modă veche



Expoziţia "Instrumente medievale de tortură", din colecţia particulară a polonezului Piotra Buczkowskiego, a fost vernisată joi seara la Muzeul Municipiului Bucureşti aceasta urmând să rămână deschisă până pe 10 iunie.
Colecţia prezentată la Bucureşti numără 55 de obiecte, dintre care nu lipsesc "Fecioara din Nurnberg" cunoscută sub numele de "Fecioara de fier", "Leagănul lui Iuda" (unde durerea creştea la fiecare mişcare), "Scaunul vrăjitoarelor", "Fiica gunoierului", "Vioara", "Centura de castitate" ori "Roata de zdrobit oase", "Garota" sau tradiţionala masă de tortură. Vizitatorii vor putea viziona şi armamentul paznicilor închisorilor şi al apărătorilor legii si multe alte obiecte.
"Colecţia întreagă numără 77 de obiecte, dar la Bucureşti au ajuns doar 55 dintre acestea. Putem să spunem că expoziţia de la Bucureşti este una completă, deoarece unele dintre obiecte sunt asemănătoare între ele", a declarat proprietarul expoziţiei, polonezul Piotra Buczkowskiego.El a spus că obiectele care alcătuiesc expoziţia provin, în marea lor majoritate, din Spania şi din Italia de Nord.

Sursa-AGERPRES

sâmbătă, 4 februarie 2012

4 februarie

În 1909 are loc, pe scena Teatrului Național din București, premiera piesei "Apus de soare" de Barbu Ștefănescu Delavrancea, scriitor, orator și avocat român, membru al Academiei Române și primar al Capitalei.
„Un popor întreg admiră pe Caragiale. Admirațiunea trece peste Carpați. Bunul lui nume trece peste hotarele neamului românesc. Și pe acest om să-l acuzi, sprijinit pe falsuri, că operele sunt jafuri literare? Dar, asta înseamnă a izbi în credința, în admirațiunea și în fala românilor!“11 martie 1902-pledoarie împotriva publicistului Constantin Alexandru Ionescu (Caion), adversar al lui I.L. Caragiale, care-l acuzase pe acesta c-ar fi plagiat în Năpasta.

vineri, 3 februarie 2012

2 februarie

În 1889, în fața Teatrului Național, sunt instalate primele două lămpi electrice pentru iluminatul public din București.În același an sunt iluminate bulevardele Carol I, Elisabeta și Șoseaua Jianu (azi Kiseleff), precum și Grădina Cişmigiu. Alimentarea se făcea de prima centrala hidroelectrica din țara, cea de la Grozăvești.

miercuri, 1 februarie 2012

1 februarie

La 1 februarie 1880, Ion Luca Caragiale publică în "Convorbiri literare", farsa într-un act "Conu Leonida față cu reacțiunea".Garabet Ibrăileanu spunea :
Conu Leonida față cu reacțiunea e foarte greu de jucat. Piesa fiind lipsită de acțiune, de peripeții, neprovocând la început nici o așteptare, neînnodându-se încă nimic multă vreme, lipsită de coloratura ce rezultă din îmbulzeala tipurilor, lipsită de decoruri, dar fiind atât de plină de intenții, arta din ea trebuie relevată întreagă, ca să nu se piardă nici un contur și nici un ton. Și foarte rar a fost jucată mulțumitor.
Garabet Ibrăileanu
„Omul, bunioară, de par egzamplu, dintr-un nu-știu-ce ori ceva, cum e nevricos, de curiozitate, intră la o idee; a intrat la o idee? fandacsia e gata; ei! și după aia, din fandacsie cade în ipohondrie.“

I.L. Caragiale – Conu Leonida față cu reacțiunea