joi, 16 februarie 2012

Satul reşedinţă sau sectorul numerotat


LEGE nr.2 din 16 februarie 1968
privind organizarea administrativă a teritoriului Republicii Socialiste România
Textul actului publicat în Buletinul Oficial nr. 17/17 feb. 1968


CAPITOLUL 1

ART. 1 - Teritoriul Republicii Socialiste România este organizat în unități administrativ-teritoriale: județul, orașul și comuna.

ART. 2 - Capitala Republicii Socialiste România este municipiul București.

ART. 3 - Județul este alcătuit din orașe și comune - unități de baza ale organizării administrativ-teritoriale a tarii - în funcție de condițiile geografice, economice și social-politice, etnice și de legăturile culturale și tradiționale ale populației.

ART. 4 - Orașul este centrul de populație mai dezvoltat din punct de vedere economic, social-cultural și edilitar-gospodăresc.
Orașele care au un număr mai mare de locuitori, o însemnătate deosebita în viata economica, social-politica și cultural-științifică a tarii sau care au condiții de dezvoltare în aceste direcții pot fi organizate ca municipii.
Orașele în care își au sediul organele de conducere ale județului sunt orașe-reședință.

ART. 5 - Comuna este unitatea administrativ-teritoriala care cuprinde populația rurala unita prin comunitate de interese și tradiții, fiind alcătuită din unu sau mai multe sate, în funcție de condițiile economice, social-culturale, geografice si demografice. Prin organizarea comunei se asigura dezvoltarea economica, social-culturala și gospodăreasca a localităților rurale.
Satul în care își au sediul organele de conducere ale comunei sunt sate-reședință.

ART. 6 - Orașele și comunele din imediata apropiere a municipiului București, a celorlalte municipii și a orașelor mai importante pot aparține de acestea ca unitati administrativ-teritoriale distincte.
Comunele ce aparțin de municipiul București, de celelalte municipii și orașe sunt comune suburbane.

ART. 7 - Orașele și comunele care, datorita condițiilor climaterice, hidrologice sau așezării lor, prezintă importanta pentru ocrotirea sănătății și asigurarea odihnei cetățenilor, sunt organizate ca stațiuni balneoclimaterice.

CAPITOLUL 2

ART. 8 - Municipiul București este organizat pe sectoare, numerotate.

ART. 9 - Județele Republicii Socialiste România și orașele lor de reședință sunt...

Niciun comentariu: