marți, 13 mai 2008

Declaraţie de presă

Ministerul Justitiei isi exprima preocuparea fata de tendintele de escaladare a polemicilor publice legate de desfasurarea unor proceduri judiciare in curs si de presiunile mediatice la care magistratii pot fi supusi in acest context.
Prevenirea, combaterea si eradicarea coruptiei in societatea noastra reprezinta o prioritate a Ministerului Justitiei, fiind un obiectiv al strategiei de reforma a justitiei si o conditionalitate in cadrul mecanismului de cooperare si verificare desfasurat impreuna cu Uniunea Europeana. Activitatea magistratilor este esentiala pentru atingerea acestui deziderat de interes national.
Ministerul Justitiei militeaza pentru desfasurarea actului de justitie in afara oricaror presiuni si sustine eforturile facute de magistratii profesionisti pentru buna desfasurare a anchetelor si judecarea cauzelor aflate pe rolul instantelor.
Consideram ca principiul prezumtiei de nevinovatie, al dreptului la aparare si la desfasurarea unui proces echitabil trebuie sa stea la baza oricarui act procedural.
In acelasi timp, pe baza garantiilor constitutionale privind independenta justitiei, dezavuam orice presiune asupra magistratilor in exercitarea functiilor acestora.
Sustinem si solicitam magistratilor sa ignore si sa reziste oricaror forme de presiune in exercitarea atributiilor ce le revin. Magistratul este supus legii si este dator sa-si exercite atributiile potrivit constiintei sale profesionale si convingerii sale intime privind spetele pe care le instrumenteaza.
Plecand de la principiul separatiei autoritatilor in stat, dezavuam orice forme de ingerinte reciproce dintre acestea, altele decat cele prevazute de Constitutie si de lege.
Apreciem eforturile tuturor institutiilor sistemului judiciar in implementarea reformelor in justitie si solicitam pastrarea echidistantei fata de factorul politic, neimplicarea in confruntarile politice. Totodata, invitam intreaga clasa politica la moderatie si retinere in aprecierile la adresa magistratilor, ca o garantie a bunei administrari a justitiei.
Ministerul Justitiei isi reafirma disponibilitatea pentru dialogul inter-institutional principial si considera ca semnalarea problemelor reale din justitie, precum si criticile constructive in legatura cu acestea, trebuie instrumentate in limita respectului pentru independenta justitiei.

Catalin Predoiu

Ministrul Justitiei

Niciun comentariu: