Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor: COJOCARU Eugen, procuror la Parchetul de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie, in sarcina caruia au fost retinute infractiunile de: - trafic de influenta;- instigare la infractiunea de folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite;GHEORGHE Dumitru, procuror la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Pitesti, in sarcina caruia a fost retinuta infractiunea de cumparare de influenta, prevazuta de Legea 78/2000, in forma continuata;BUCUR Gheorghe, notar in municipiul Bucuresti (fost judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie si fost membru al CSM), in sarcina caruia au fost retinute infractiunile de:- trafic de influenta;- complicitate la infractiunea de cumparare de influenta; CERBEANU Gheorghe, judecator la Tribunalul Valcea – Sectia Penala, in sarcina caruia a fost retinuta infractiunea de complicitate la cumparare de influenta; GHITA Georgeta Gabriela, procuror la Parchetul de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie, in sarcina careia a fost retinuta infractiunea de permitere a accesului unor persoane neautorizate la informatii ce nu sunt destinate publicitatii, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite;GULI Sterian, prim procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Urziceni, in sarcina caruia a fost retinuta infractiunea de instigare la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informatii ce nu sunt destinate publicitatii, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:In baza Regulamentului de organizare si desfasurare a concursului sau examenului pentru numirea in functii de conducere a judecatorilor si procurorilor (adoptat prin Hotararea nr. 320 din data de 27 aprilie 2006 a Consiliului Superior al Magistraturii), a fost anuntata organizarea unui astfel de examen pentru perioada 28 octombrie – 25 noiembrie 2007.
Prin Hotararea nr. 708 din data de 18 octombrie 2007 data de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, a fost aprobata componenta Comisiei de examinare a participantilor la concursul pentru numirea in functii de conducere a procurorilor, organizat in perioada 28 octombrie – 25 noiembrie 2007. in cadrul acestei Comisii, inculpata Ghita Georgeta Gabriela, procuror la Parchetul de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie, a fost desemnata presedinte. Fiecare dintre membrii Comisiei aveau desemnati cate un supleant, numiti la propunerea Institutului National al Magistraturii, supleantul inculpatei Ghita Georgeta Gabriela fiind desemnat inculpatul Cojocaru Eugen, procuror la Parchetul de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie.
Examenul propriu - zis consta in trei probe, pe care fiecare candidat la functia de conducere trebuia sa le parcurga, dupa cum urmeaza: testarea psihologica (proba scrisa eliminatorie), sustinerea proiectului de management specifica functiei pentru care se candida (proba orala) si testarea scrisa, cuprinzand elemente de management al parchetelor/instantelor, de resurse umane si de comunicare.1. In contextul derularii procedurilor de desfasurare a acestui concurs, in cursul lunii noiembrie 2007, inculpatul Cojocaru Eugen a pretins de la inculpatul Gheorghe Dumitru suma de 50.000 de euro pentru ca, prin influenta de care se bucura asupra membrilor Comisiei de examinare, sa-i determine pe acestia sa-i inlesneasca lui Gheorghe Dumitru, procuror in cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Pitesti, promovarea examenului pe care acesta il sustinea pentru ocuparea functiei de procuror general la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Pitesti. Din suma pretinsa, Cojocaru Eugen a primit efectiv suma de 15.000 de euro, inculpatul Gheorghe Dumitru fiind ajutat, in acest sens, de inculpatii Cerbeanu Gheorghe, judecator la Tribunalul Valcea si Bucur Gheorghe, notar public (fost magistrat). In cursul lunilor octombrie-noiembrie 2007, inculpatul Gheorghe Dumitru a remis mai multe bunuri (bauturi alcoolice, vin si whisky) inculpatului Bucur Gheorghe pentru ca acesta, prin influenta pretinsa asupra unor magistrati, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, sa-i determine pe acestia sa intervina asupra membrilor Comisiei de examinare in scopul promovarii examenului in functia de conducere vizata. Acest demers al lui Gheorghe Dumitru a fost inlesnit de inculpatul Cerbeanu Gheorghe.in urma concursului, Gheorghe Dumitru s-a plasat pe prima pozitie la examenul pentru promovarea in postul de procuror general la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Pitesti.
2. De asemenea, in cursul lunii noiembrie 2007, inculpatul Guli Sterian, prim procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Urziceni, candidat pentru promovarea in functia de prim procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti, prin intermediul inculpatului Cojocaru Eugen, a obtinut de la inculpata Ghita Georgeta Gabriela, presedinta Comisiei de examinare, o parte din subiectele concepute pentru examenul scris al candidatilor ce urma a se desfasura in data de 25 noiembrie 2007. in concret, inculpata Ghita Georgeta Gabriela a pus la dispozitia inculpatului Cojocaru Eugen informatii strict confidentiale, continand o parte din subiectele pentru examenul in cauza, pentru ca acesta, la randu-i, sa le furnizeze candidatului Guli Sterian. In aceasta modalitate a fost dezavantajat celalalt candidat pentru functia respectiva, care nu a avut "sansa" sa beneficieze de un astfel de ajutor.
La finalizarea concursului, candidatul Guli Sterian s-a plasat pe prima pozitie la examenul pentru promovarea in postul de prim procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti.
La data de 11 decembrie 2007, s-a dispus retinerea preventiva a inculpatului Bucur Gheorghe pentru o perioada de 24 ore. La data de 12 decembrie 2007, inalta Curte de Casatie si Justitie a respins propunerea de arestare preventiva, formulata de D.N.A. – Sectia de combatere a coruptiei, luandu-se masura obligarii de a nu parasi tara, masura prelungita pana la 15 martie 2008.
La data de 11 decembrie 2007, s-a dispus retinerea preventiva a inculpatului Gheorghe Dumitru pentru o perioada de 24 de ore. Prin hotarari ale Consiliului Superior al Magistraturii – Sectia pentru procurori, s-a dispus suspendarea din functia de procuror si s-a incuviintat arestarea preventiva a inculpatului Gheorghe Dumitru. La data de 12 decembrie 2007, inalta Curte de Casatie si Justitie a respins propunerea de arestare preventiva formulata de D.N.A. si a luat masura obligarii de a nu parasi tara, masura prelungita pana la data de 15 martie 2008.
La data de 11 decembrie 2007, prin hotarare a Consiliului Superior al magistraturii – Sectia pentru procurori, s-a dispus suspendarea din functia de procuror a inculpatului Cojocaru Eugen iar printr-o alta hotarare s-a incuviintat arestarea acestuia. La data de 12 decembrie 2007, Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins propunerea procurorilor anticoruptie de arestare preventiva si a luat masura obligarii de a nu parasi tara, masura prelungita pana la 15 martie 2008.Pentru recuperarea sumei de 15.000 euro pretinsa si primita de inculpatul Cojocaru Eugen, acesta a consemnat suma respectiva intr-un cont, la dispozitia D.N.A.Pentru judecarea cauzei a fost sesizata Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Nota JURIDICE.RO: Primul termen de judecata: 11 iunie 2008.
Tur in zona Berthelot – 11 august
Acum 4 luni
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu