sâmbătă, 21 ianuarie 2012

21 ianuarie

Începe rebeliunea legionară (21-23 ianuarie 1941)o confruntare violentă dintre Garda de Fier și fostul lor partener la guvernarea României, Ion Antonescu, desemnând sfârșitul statului național legionar, care luase naștere la 14 septembrie 1940. Grupările legionare au aplicat tactici teroriste, vizând populația Bucureștiului și în mod special populația evreiască din oraș.(374 de morti, dintre care 228 de evrei).
Regimul din perioada septembrie 1940-ianuarie 1941, a reprezentat un regim de dictatură caracterizat prin eliminarea separatiei puterilor în stat, anularea libertatilor si drepturilor cetatenesti, conducerea prin decrete-legi, încurajarea nationalismului si antisemitismului, nesiguranta,dezordine si teroare ca urmare a actiunilor legionare.Conditiile rebeliunii erau create din toamna anului anterior, cand, in data de 27 noiembrie 1940, Nicolae Iorga si Virgil Madgearu fusesera asasinati de Miscarea Legionara.
Scânteia a fost aprinsă de asasinarea la Bucuresti a unui ofiter german, maiorul Doring.
Bineînţeles că ulterior, legionarii au dat vina pe Antonescu şi pe comunişti.Indiferent de cine poartă vina, România s-a aflat la cheremul unor facţiuni de tip militar-fascist,cu o grupare comunistă foarte mică dar susţinută de Uniunea Sovietică.Mai multe aici şi aici

Niciun comentariu: