joi, 19 iulie 2012

Palatul de Justiţie din Bucureşti (I)

Întemeierea
Palatul de Justiție a fost construit între anii 1890–1895 după planurile arhitecţilor Albert Ballu ( arhitect care a conceput Palatul de Justiţie din Charleroi, Belgia) și Ion Mincu, care a condus lucrările de construcţie şi a desenat și schiţele decoraţiunilor interioare. Piatra de temelie a clădirii a fost pusă, la 7 octombrie 1890, de regele Carol I al României (care purta un șorț alb cu ciucuri de aur) care a şi semnat actul întemeierii, l-a pecetluit cu pecetea regală şi l-a depus în fundaţie, zidind prima cărămidă.Palatul a fost ridicat pe locul unde, pe vremea Regulamentului Organic, funcționa Curtea judecătorească. În imagine, George Washington punând piatra de temelie a capitalei SUA.
 În lucrarea Bucureştii de  altădată(1871-1884),Constantin Bacalbaşa scrie "În fundul unei mari curţii se afla casa, dărâmată acum, care era pensionatul.. În dreapta, era pensionatul de fete Gachstater, fost Manallotti, în stânga, Curtea de Apel.. Toate acestea au dispărut pentru a face loc Palatului de Justiție şi stradei din dosul său...Inițial, Calea Rahovei se numea Podul Calicilor,cu trimitere către mahalaua Calicilor.Podul Calicilor este menționat încă din secolul XVII,, ca fiind unul din cele 5 drumuri pavate cu trunchiuri de stejar.. După Războiul de Independență, Podul Calicilor a fost redenumit Calea Rahovei ca și multe alte străzi din București.. Trecând prin stânga Palatului de Justiție, pășim pe o stradă plină de încărcătură istorică... Din păcate suferă,fiind vitregită de animația negustorească de la început de secol XX...Acum, tot ce se mai păstrează este Biserica Domnița Bălaşa”.
Curtea Judecatoreasca si Podul Calicilor (foto: L. Angerer, 1856)

Inaugurarea Palatului

A avut loc la 4/15 octombrie 1895, întocmindu-se un pergament, prin care Majestatea Sa lăsa palatul „corpurilor judecătorești din Capitală, ca să le fie lor adăpost întru îndeplinirea misiunii lor și urmașilor dovadă ce au păstrat acestei înalte instituțiuni a țării". Pergamentul a fost întocmit în 3 exemplare, unul zidit în Palat, cel de-al doilea  depus la arhive , iar cel de-al treilea este păstrat de Ministerul Justiției.Cu ocazia inaugurării palatului de Justiție a fost emisă Medalia inaugurării Palatului de Justiție din București, concepută de Louis Stelmans. Pentru amănunte click AICI
 Va urma

Niciun comentariu: