vineri, 11 septembrie 2009

Declaraţia preşedintelui CSM

După cum vă este cunoscut, astăzi, (n.n ieri, 10 septembrie 2009)Consiliul Superior al Magistraturii a luat în discuţie, pe de o parte, scrisoarea adresată de către Ministrul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, pe de altă parte, sesizările trimise de Asociaţiile profesionale ale judecătorilor şi procurorilor. După discuţii aprinse în care au fost ascultate argumente şi dintr-o parte şi din cealaltă s-au conturat, în esenţă, 4 chestiuni:
1. Consiliul Superior al Magistraturii consideră revendicările magistraţilor legale, întemeiate şi justificate şi le va susţine în consecinţă.
2. Consiliul Superior al Magistraturii a luat act de oferta de negociere din partea Executivului.
3. În raport de rezultatul negocierilor, Adunările Generale ale judecătorilor şi procurorilor pot lua în calcul suspendarea, sau, după caz, încetarea protestelor.
4. Pe termen mediu şi lung reiterăm invitaţia mai veche de a semna un pact între toate puterile statului în ceea ce priveşte statutul magistratului.

Răspuns la întrebare reporter : Sperăm ca întâlnirea cu Executivul să aibă loc azi după-amiază. La această întâlnire vor participa din partea autorităţii judecătoreşti reprezentanţii Consiliului şi reprezentanţii Asociaţiilor profesionale ale judecătorilor şi procurorilor şi, din câte am înţeles, din partea Executivului vor participa domnul Prim-ministru şi domnul Ministru al Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti.

Răspuns la întrebare reporter: Negocierile cu partea executivă vizează chestiuni de principiu: dacă în proiectul de lege se prevede că niciunui bugetar nu-i va scădea salariul, solicităm ca acest principiu să se aplice şi magistraţilor. Solicităm ca hotărârile judecătoreşti să se aplice în mod integral şi fără pauze. Există, de asemenea, şi alte aspecte de negociere, de pildă între magistraţii de la ICCJ şi cei din PICCJ şi categoria de magistraţi imediat următoare (magistraţii cu grad de curte de apel) diferenţa pe grilă este de 2,9 ori între celelalte grade de execuţie este de 0,4. Noi considerăm că trebuie să existe aceeaşi diferenţă de grilă în funcţie de nivelul gradului execuţie, la nivel de instanţe şi parchete. Noi ne-am dori ca diferenţa să fie de 0,4.

PS: Achiesez la ultimul paragraf. Trebuie avut în vedere, în primul rănd, volumul disproporţionat de muncă, cauzat de lipsa de corelare între competenţa de soluţionare a cauzelor, lipsa de personal şi normele de procedură penală mult depăşite.

Niciun comentariu: