Biroul asociatiei Magistrati Europeni pentru Democratie si Libertate (“Magistrats Européens pour la Démocratie et les Libertés” – MEDEL – www.medelnet.org) isi declara suportul si solidaritatea fata de actiunile intreprinse de judecatorii din Romania, de Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania, dar nu numai, in vederea intaririi statutului profesiei. In conditiile in care din 1 septembrie 2009 toti judecatorii au aderat la acest protest indreptat impotriva actiunilor prin care Guvernul intentioneaza sa limiteze independenta puterii judecatoresti, administrarea justitiei a ajuns intr-un punct de rascruce in Romania.
Sistemul judiciar reprezinta unul dintre cei mai importanti piloni ai unei societati moderne democratice, fiind garantia existentei statului de drept. Statul de drept impune o indiscutabila independenta si autoritate a judecatorilor de cariera. Recunoasterea independentei si autoritatii judecatorilor, precum si functionarea justitiei ca sistem este o sarcina ce revine Guvernului si Parlamentului, ca o datorie fata de proprii cetateni si raspunde obligatiilor asumate fata de Uniunea Europeana, definita ca o zona de libertate si securitate pentru fiecare.
Asigurarea independentei si impartialitatii judecatorilor implica datoria Statului de a-i proteja pe acestia de presiuni si influente. Pentru aceasta nivelul veniturilor trebuie sa fie adecvat, adica in concordanta cu demnitatea si statutul lor, precum si cu raspunderea care le revine (a se vedea, in acest sens, Recomandarea nr. 94 (12) privind independenta, eficienta si rolul judecatorului adoptata de Comitetul Ministrilor al Consiliului Europei, Principiul III, paragraf 1 (b)). In conditiile in care justitia este infaptuita de toti judecatorii, indiferent de nivelul instantei la care acestia isi desfasoara activitatea, nivelul veniturilor judecatorilor de la oricare dintre instante trebuie sa fie comparabil cu cel al colegilor de la instanta suprema – Inalta Curte de Casatie si Justitie.
In momentul in care a fost discutat proiectul Legii privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, UNJR nu a fost primita la consultari cu motivarea ca nu reprezinta un partener de dialog social, astfel incat judecatorilor li s-a refuzat orice consultare, fiind pusi in fata unei iminente reduceri semnificative a veniturilor.
Aceasta stare de fapt a declansat un protest general al judecatorilor fata de politica actualului guvern in problema sistemului judiciar. In acest context Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania continua sa solicite ca bugetul instantelor sa fie trecut din administrarea Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti in administrarea unui alt ordonator principal de credite – Inalta Curte de Casatie si Justitie, in principal - si sa se asigure prin lege un minim de 1% din PIB anual. UNJR solicita ca judecatorilor sa le fie recunoscut un statut similar celui recunoscut parlamentarilor si membrilor guvernului, urmand ca acest statut sa fie reflectat si sub aspectul indemnizatiei recunoscute judecatorilor.
UNJR, desi nu este un sindicat, doreste in mod justificat sa fie recunoscuta ca unul din partenerii de discutii de catre institutiile politice in problemele care privesc sistemul judiciar.
MEDEL va urmari in continuare desfasurarea evenimentelor, manifestandu-si speranta ca Guvernul Romaniei va intelege sa asigure toate conditiile prevazute de Recomandarea nr. 94 (12) a Comitetului Ministrilor.
MEDEL are statut de observator pe langa Consiliul Consultativ al Judecatorilor Europeni si va supune atentiei Consiliului situatia existenta in Romania.
Vito Monetti,
Presedinte MEDEL, adjunct al Procurorului General, Curtea de Casatie, Roma”
Tur in zona Berthelot – 11 august
Acum 4 luni
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu