Pentru a se asigura o informare exacta si in timp real a judecatorilor si a opiniei publice cu privire la actiunile de protest organizate de catre instantele de judecata s-a constituit RETEAUA NATIONALA A ADUNARILOR GENERALE ALE JUDECATORILOR (RNAG). RNAG este o structura cuprinzand cate un judecator de la fiecare instanta judecatoreasca, desemnat ca punct de contact de catre adunarea generala a judecatorilor, care va transmite informatii utile din instanta sa si va primi informatii utile de la alte instante precum si de la autoritati cu privire la demersurile efectuate in vederea intaririi statutului magistratilor.
Cu privire la protestul declansat in prezent in instantele din Romania, RNAG este in masura sa aduca la cunostinta colegilor si publicului urmatoarele:
Ca urmare a adunarilor generale desfasurate pana in prezent, la data de 1.09.2009 au adoptat hotarari cu privire la insusirea unei forme de protest Inalta Curte de Casatie si Justitie si un numar de 12 curti de apel, din totalul de 15. Astfel, s-a decis incetarea activitatii de judecata de catre: CA Alba Iulia, CA Bucuresti, CA Cluj, CA Constanta, CA Galati, CA Oradea, CA Pitesti, CA Suceava, Curtea de Apel Ploiesti, CA Iasi, CA Brasov, CA Targu Mures. Celelalte 3 curti de apel ramase au programate adunarile generale in perioada imediat urmatoare, in raport de situatia particulara a duratei concediilor de odihna si planificarea inceputului activitatii de judecata.
Tribunalele care au avut organizate adunarile generale ale judecatorilor a ajuns astazi la numarul 31, restul urmand sa organizeze adunari similare pana in data de 3.09.2009. Dintre tribunalele care au derulat deja adunarile generale enumeram: Tribunalul Bucuresti, Tribunalul Giurgiu, Tribunalul Neamt, Tribunalul Bihor, Tribunalul Bistrita Nasaud, Tribunalul Botosani, Tribunalul Braila, Tribunalul Brasov, Tribunalul Buzau, Tribunalul Cluj, Tribunalul comercial Cluj, Tribunalul comercial Mures, Tribunalul Constanta, Tribunalul Dambovita, Tribunalul Galati, Tribunalul Harghita, Tribunalul Hunedoara, Tribunalul Ialomita, Tribunalul Iasi, Tribunalul Maramures, Tribunalul Mehedinti, Tribunalul Mures, Tribunalul Neamt, Tribunalul Olt, Tribunalul Prahova, Tribunalul Satu Mare, Tribunalul Teleorman, Tribunalul Timis, Tribunalul Tulcea, Tribunalul Valcea, Tribunalul Vrancea.
De asemenea, peste 100 de judecatorii au avut deja organizate adunari generale ale judecatorilor, fie separat, fie impreuna cu instantele superioare ierarhic din a caror circumscriptie fac parte.
Ca urmare, cca. 80% din totalul instantelor din Romania au aderat la derularea unor forme de protest, incepand cu 31.08.2009 si pana astazi. Toate au optat pana acum la incetarea activitatii de judecata, majoritatea incepand cu 1 septembrie 2009, restul incepand cu 7 sept 2009. Mai multe parchete de pe langa instantele de judecata au decis sprijinirea protestului jduecatorilor si adoptarea unor forme particulare de protest (neefetuarea urmaririlor penale, incetarea activitatii de audiente, neexpedierea inscrisurilor procedurale catre parti).
Sinteza solicitarilor judecatorilor, asa cum au rezultat din Hotararile adunarilor generale centralizate de RNAG pana in acest moment, este:
1. Salarizarea judecatorilor la nivelul celorlalte doua puteri in stat, respectiv stabilirea coeficientilor de salarizare pentru judecatorii definitivi incepand de la nivelul de salarizare al secretarului de stat si pana la coeficientul maxim.
3. Trecerea bugetului instantelor judecatoresti de la Ministerul Justitiei la ICCJ.
4. Stabilirea pentru bugetul justitiei, respectiv al curtilor de apel, al tribunalelor, al tribunalelor specializate si al judecatoriilor, al ICCJ si al Ministerului Public, cumulate, a unui prag minim de 1% din PIB.
5. Alocarea urgenta de fonduri bugetare suplimentare instantelor judecatoresti prin rectificare bugetara
6. Colectarea taxelor de timbru in bugetul propriu al sistemului justitiei.
7. Eliminarea obligatiei de participare a judecatorilor la orice activitate legata de orice fel de scrutinuri electorale, incepand cu alegerile prezidentiale din noiembrie 2009.
8. Plata drepturilor salariale restante.
9. Autogestionarea de catre judecator a propriei incarcaturi cu dosare a sedintei de judecata
10. Limitarea duratei sedintelor de judecata pentru a se respecta programul zilnic de lucru de opt ore, potrivit Regulamentului de ordine interioara a instantelor, inclusiv activitatea de deliberare, pronuntare in sedinta publica, completarea condicilor de sedinta si inscrierea solutiilor in programul informatic, fiecare instanta urmand sa stabileasca aceasta limita in functie de specificul activitatii proprii.
11. Retragerea judecatorilor din exercitarea atributiilor adminstrative.
12. Promovarea unei politici eficiente de ocupare a posturilor vacante din justitie.
13. Recunoasterea justitiei drept domeniu strategic de interes national si elaborarea pana la sfarsitul anului a unei strategii de consolidare a sistemului judiciar.
14. Incheierea unui Pact asupra justitiei, de catre puterea executiva, legislativa si judecatoreasca, care sa garanteze respectarea recomandarile Comitetului Ministrilor cu privire la independenta Puterii judecatoresti.
15. Consiliul Superior al Magistraturii sa adopte un regulament privind normarea activitatii jurisdictionale si administrative.
16. Inalta Curte de Casatie si Justitie sa sesizeze Curtea Constitutionala pentru declansarea controlului de neconstitutionalitate a legii de salarizare unitara.
17. Promovarea unor plangeri individuale la Curtea Europeana a Drepturilor Omului prin incalcarea grava a principiilor statului de drept.
PS: Propun colegilor procurori să facem acelaşi lucru. O bună informare, solidaritate şi acţiune comună(pe deplin legală şi coerentă) nu ar strica.
Tur in zona Berthelot – 11 august
Acum 3 luni
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu