"Preşedintele Traian Basescu a declarat marţi, 15 septembrie 2009, in fata Camerelor reunite ale Parlamentului: “Rezultatele Direcţiei Naţionale anticorupţie, remarcate si de ultimul Raport pe Justiţie al Uniunii Europene, si in general schimbarea atitudinii Parchetului fata de puterea politica, precum si consecinţele introducerii unor declaraţii de avere pentru demnitari, înalţi funcţionari si magistraţi, sunt numai câteva elemente care despart radical situaţia de astăzi, fata de cea de acum cinci ani.
In primii doi ani ai mandatului, am colaborat bine cu guvernul pentru a depolitiza parchetele, pentru a introduce in sistem procurori tineri si alte reforme necesare sistemului judiciar. In acest fel, am reuşit sa evitam clauza de salvgardare.
Din păcate, după aderare, reformele din justiţie au fost amânate sau chiar blocate pana la începutul actualei guvernări. Rezultatul s-a văzut: deşi DNA a trimis spre instanţele de judecata 20 de dosare de actuali si foşti demnitari, nu exista nicio condamnare definitiva. Instanţa de judecata este locul in care apar tergiversări si blocaje procedurale.
Deşi am reuşit sa evitam activarea clauzei de salvgardare in 2009, am rămas cu Mecanismul de Cooperare si Verificare al Comisiei Europene.
Trebuie sa continuam procesul de reforma in justiţie.
Nu mă aştept sa fie uşor. Ştiu insa cu certitudine ca se poate.
Împreuna cu guvernul, cu judecătorii si procurorii, cu fiecare om din sistemul judiciar, cu Parlamentul, vom reuşi. Si asta va spun in calitate de preşedinte al României si de roman responsabil de soarta României.
In ultimele 9 luni am colaborat bine cu actualul guvern si acum avem doua coduri – civil si penal – moderne, adaptate realităţilor acestor zile si practicilor europene in materie.
Prin acest pas reluam reformele blocate la începutul anului 2007, care vor duce la modernizarea justiţiei din România. Dar avem urgent nevoie de Codurile de procedura, pentru a crea justiţiei condiţii sa progreseze.
Reforma justiţiei a început in 2004, prin legi noi prin aducerea de oameni noi. Peste 1200 de magistraţi au parasit sistemul si aproape 1500 de tineri au devenit procurori si judecători. Ce vedeţi acum in justiţie este in primul rând, pe de o parte rezultatul faptului ca magistraţii se bucura de totala libertate, pe de alta parte, este evident ca nu ştiu ce sa facă cu aceasta libertate. Am convingerea ca este o etapa prin care justiţia, ca si presa, trebuie sa treacă pentru a se maturiza.
Ei, magistraţii, sunt chemaţi sa garanteze accesul liber al romanilor la justiţie si se pare ca au uitat sa citească articolul 21 din Constituţia României.”
Tur in zona Berthelot – 11 august
Acum 5 luni
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu